Kryddsmör med citrus och spiskumminVi älskar majs, tjejerna och jag. Och färska nykokta majskolvar med en klick smör och lite örtsalt är ju fantastiskt gott. Men så ramlade jag över ett recept på kryddsmör till majskolvarna på Thrifty Foods. Spännande smakkombination och lite kul med kryddsmör till grönsakerna.

Jag använder ju inte riktigt smör, utan mjölkfritt margarin. Och det är ganska mjukt i konsistensen, även när det är kylskåpskallt. Då gick det att forma till såna här "ägg" med två skedar. Du kan också göra en rulle av smöret i plastfolie och lägga i frysen. Där kan kryddsmöret ligga tills du ska servera det. Det är enkelt att skära i snygga skivor medan det är iskallt. Så här i grilltider är det inte dumt att svänga ihop ett par tre stycken kryddsmör, göra rullar av dem och frysa in. Enkelt och snabbt att ta fram, särskilt om man får oväntat besök.

Kryddsmöret smakade utmärkt tillsammans med majskolvarna, men funkade lika fint dagen efter till en bit nygrillad entrecôte. Jag kan tänka mig att doppa kronärtskocksblad i det också.

Kryddsmör med citrus och spiskummin


150 gram smör eller margarin
½ tsk apelsinzest
1 tsk pressad apelsin
½ tsk limezest
1 tsk pressad lime
½ tsk spiskummin
1/4 tsk paprikapulver
en nypa cayennepeppar
2 tsk färsk persilja eller koriander, finhackad
lite örtsalt efter smak

Skär smöret i mindre bitar och arbeta sedan ihop det med övriga ingredienser. Det kan verka konstigt att jobba ihop smör med pressad apelsin och lime, men det går. Ge inte upp. Smaka av smöret och se om det saknas något. Lite mer salt? Rulla in smöret i plasfolie och gör en snygg rulle. Lägg i kylen eller frysen tills det är dags att servera.

Kommentarer

Populära inlägg