Drottning av MazarinÅ det finns så många goda tårtor att testa! Det finns oerhört vackra tårtor som är rena konstverken. Men tyvärr är de tårtor jag smakat av det slaget rätt tråkiga. Den blir mycket av den där sugarpasten, och jag vet inte, men det känns liksom som om man fokuserat på utseendet och glömt bort att det ska smaka gott också. Nej, hellre tårtor som är snabba att slänga ihop och som smakar riktigt gott! Det här är en sådan. Otroligt smidig botten som går att svänga ihop på en liten stund och dessutom blir det bara bättre om den får stå i kylen någon dag före servering. Sedan vispar man ihop kardemummafluffet och lägger på jordgubbarna precis före servering. Perfekt bjudtårta alltså. Funkar även till glutenintoleranta gäster.

Tårtan hittade jag på Anette Rosvalls trevliga blogg. Första gången jag bakade den fick jag ingen ordning på bottnen, men denna gången gick det bättre. Min ugn är nog lite kall, så den fick gå längre i ugnen än vad som stod i receptet. Den ska stanna, men inte bli torr. Börja med den där halvtimmen, men om den är vobblig i mitten så låt den gå lite till.

Drottning av Mazarin
8 bitar ungefär

Botten
500 g mandelmassa
250 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4 ägg
1 dl majsmjöl (inte maizena)

Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med smöret. Tillsätt ägg, socker och majsmjöl och vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i en springform som är smörad och mjölad. (Jag la till och med en bit bakplåtspapper i botten för att det skulle vara enkelt att få loss den.) Baka i 175 grader i 30 minuter tills den stannat.

Botten kan du göra flera dagar i förväg och förvara i kylen. Botten ska vara kall eller rumstempererad när du lägger på kardemummafluffet, annars smälter det iväg.

Kardemummafluff
2 dl creme fraiche
2 dl vispgrädde
några nypor kardemumma, gärna nymortlad
citronzest från ½ citron
några droppar citronsaft
någon nypa socker

Garnering
½ liter färska jordgubbar

Vispa grädden tills den har fått lite stadga, rör ner creme fraichen och vispa vidare tills gräddblandningen är fast och fluffig. Smaksätt med kardemumma, citronzest och citron. Smaka av med socker tills du får fluffet så sött som du vill ha det.

Lägg upp botten på ett serveringsfat, bred på kardemummafluffet och lägg på noppade och kvartade jordgubbar. Servera genast.

Mina kommentarer: Jag gjorde botten på mjölkfritt margarin och tog undan en klick till min lilla minispringform och bakade av till allergikern i familjen. Den kan du servera med någon annan "grädde" gjord på soja eller havre. Min allergiker gillar inte det och fick glass och jordgubbar till.  Jordgubbarna är verkligen pricken över i  och jag gillar rätt mycket citronsaft i kardemummafluffet. Syran möter upp den söta botten.

Tack Allis för att du hjälpte mig att hålla tårtan vid fotograferingen!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg