Mintkyssar


Det är som bekant mycket smör och grädde i julgodiset. Men här är ett julgodis som fungerar att äta för alla de som inte kan äta just smör och grädde. Det var första gången jag gjorde klassikern mintkyssar och när jag läste receptet tänkte jag att det där slänger jag ihop lite snabbt.

Det gjorde jag inte. Det tog tid att komma upp i rätt antal grader. Sedan tog det tid att smälta om massan i vattenbadet. Så man slänger inte ihop dessa lite snabbt, det kan jag berätta för dig redan nu. Men goda blir de, och har en strykande åtgång på gottebordet. Så avsätt en timmes tid och sedan har du ett helt litet berg av smältande goda mintkyssar.

Receptet är hämtat från recept.nu och tillskrivs Johan Sörberg.

Mintkyssar
ca 50 stycken

6 dl socker
2 dl vatten
2 msk glykos
15 droppar pepparmyntsolja
80 g smält choklad

Smält socker, vatten och glykos i en rymlig kastrull.  Det ska få plats att koka. Använd gärna en kopparkastrull - det är enklare att komma upp i värme då. Låt koka och sätt i en termometer så att du vet när du nått upp i 120 grader C.

Tillsätt pepparmintsolja och häll ut massan på bakplåtspapper, stenhäll eller silikonduk. Rör runt så att det kommer in luft i smeten. Den ska bli grynig.

Värm massan igen i vattenbad så att den blir mjuk och smidig. Om den vill stelna och gryna sig häller du i lite hett vatten, ca 1 tesked i taget, och rör om tills du får en smidig konsistens. Klicka upp i små kyssar på stenhäll eller bakplåtspapper med en sked.

Smält chokladen i vattenbad eller i micro. Gör små klickar av choklad i mitten av varje sockerplatta. Låt stelna.

Mina kommentarer: Som sagt, detta tog lite längre tid än jag planerat, men de blev riktigt goda. Har ätit hemmagjorda mintkyssar som varit gryniga, men dessa smälter lätt i munnen. Jag använde min Decopen från Lékué för att dutta ut chokladen. Väldans smidigt!

Kommentarer

Populära inlägg