Morotsbearnaise

Det här receptet lät så huvudlöst tokigt att jag bara var tvungen att prova! Bearnaisesås ... på morötter? Själv är jag inte så förtjust i bearnaise. Det är mest, ja... tjockt? Jag rotade lite i skåpen och jovisst hade jag morötter och vinäger hemma. Färsk dragon var det värre med, men jag tjongade i lite torkad istället. Funkade!

Receptet är från ICAs kundtidning Buffé. De har sina så kallade "testlagare", som är vanliga svenskar som åtar sig att testa recept och sätta betyg på dem som sedan återberättas i tidningen. Det här receptet, som även innehöll lamm och citronbulgur, fick nog de högsta betygssiffrorna jag någonsin sett i tidningen. 4.8 av två testpersoner, 4.5 av den tredje. Och alla pratade om bearnaisen. Så ni förstår att jag var tvungen att prova?

Hur gick det då? Jo, den var god. Fantastiskt god! Mjuk och mild utan att vara sådär kletig i munnen. En ny favorit tror jag. Vi åt den till perfekt stekt entrecôte (maken är en rackare på det där) och hasselbackspotatis, men man kan nog ha den till nästan allt stekt eller grillat kött.

Morotsbearnaise
3-4 portioner

4 morötter (ca 400 g)
5-7 färska dragonkvistar
½ dl vitvinsvinäger
75 g smör
salt och peppar

Skala och skär morötterna i centimeterstora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Repa dragonkvistarna. Spara bladen och lägg stjälkarna i en liten kastrull och häll på vinägern. Låt koka ihop tills hälften av vinägern återstår. Ta bort kvistarna. Häll av morötterna och mixa till en slät puré. Tillsätt vinägern, dragonbladen och smöret i klickar. Mixa lite till. Smaka av med salt och peppar. Täck över så att den inte svalnar.

Kommentarer

  1. Det låter verkligen inte klokt men kul att det var gott! Borde ju funka till fisk också!

    SvaraRadera
  2. Mmm den är jättegod

    Ebbe / Åre Bed & Breakfast

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg