Halloween

Halloween är en fortfarande ny företeelse i Sverige. Jag var skeptisk till en början, men nu ser jag fördelarna med det. Vi får möjlighet till fest i höstmörkret och det kan sannerligen behövas. Och så slipper vi julsakerna i affärerna redan i september, för först måste liksom Halloween vara avklarat. Och så är det ju rätt kul med all konstig och gärna lite småäcklig mat man får servera. Fast just mat brukar det vara svårt att hitta recept på. Det lutar gärna åt sötsaker och godsaker. Och när man kört larver med hackat råttkött (grönfärgad pasta med köttfärssås) och avhuggna fingrar (halva korvar med mandelflagor till naglar) ett par år känns det lite trist. Men så fick jag tips på ett community med matnördar om att man kunde göra små pumpahuvud av orange paprikor. Jamen då var det ju bara att sätta igång!

Som fördrink hade vi blodbål med skelett och grodögon (Fanta Exotic med frusna lingon samt is infrusen i en engångshandske) som serverades med trollsnorkråkor (wasabiärtor).

Huvudrätten blev kräkande pumpahuvuden med trollsnor.

Efterrätten blev spöktårta med spökslem.

Mycket uppskattat av häxor och vanliga dödliga blev det i alla fall.

*** *** ***
Detta är alltså mer av typen receptskiss, för jag gjorde lite efter eget huvud :)

Kräkande pumpahuvud med trollsnor

Pumpahuvuden
1-2 orange paprikor per person
100 - 150 g köttfärs per person
matfett
gul lök
vitlök
ajvar relish
krossade tomater på burk
tomatpuré
buljongtärning
basilika och oregano
salt och peppar
ketchup

Trollsnor
potatismos färgad med grön karamellfärg

Gör så här
Hacka gul lök och fräs mjuk i matfett. Fräs köttfärsen grynig. Häll på krossade tomater, tomatpuré, ajvar relish och smula i en buljongtärning. Skiva vitlök fint (jag tog 4 vitlöksklyftor till drygt 1 kg färs) och lägg i tillsammans med basilika och oregano efter smak. Salta och peppra. Låt koka rätt länge, gärna flera timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Skär ett lock runt fästet i varje paprika och ta ut kärnorna. Skär ut ögon, näsa och mun som på en pumpa. Skär eventuellt lite i botten på paprikan så att den står stadigt. Förväll paprikorna ca 8-10 minuter i kokande vatten. Ta upp och låt rinna av. Ställ på en plåt.

Fyll varje paprika med köttfärsröran. Lägg på locket och sätt in paprikorna i ugnen i ca 20 -30 minuter.

Servera varma med potatismos färgad med karamellfärg. En skvätt ketchup kan bli antingen kräk, eller så kan man hälla det under hatten och så låtsas man att man äter hjärnan - vilket man nu tycker är äckligast.

*** *** ***

Till efterrätt serverade vi Spöktårta. Det är en chokladtårta jag gjort många gånger förut, men denna gång dekorerad med små spöken jag gjort i kristyr. Till detta serverades vispad grädde som färgats blå med karamellfärg.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg