Kryddblandningar till grillad kycklingI vår nya Weber går det att grilla två hela kycklingar på en gång. Perfekt när man har sommargäster! Den här kryddblandningen totade jag ihop i helgen. Den räckte till två kycklingar som sedan fick ligga och dra med kryddorna på sig nån timme innan de blev grillade på indirekt värme under lock.

Örtkryddblandning på en höft

En god knippe färska örter; salvia, (citron-) timjan, dragon hade jag, men du kan ta dina favoriter.
1 vitlöksklyfta
1 tsk grovsalt
½ dl olivolja
½ tsk sellerisalt
½ tsk chiliflingor
Skal och saft av 1 citron
1 stjälk blekselleri

Behåll några kvistar örter hela och lägg åt sidan. Bryt ner resten av örterna i en stor mortel, häll på grovsaltet och mosa kryddorna till klet. Lägg i vitlöken och mosa den tillsammans med örterna. Skala av det yttersta gula på en tvättad citron, skär små bitar av det och mosa ner det också. Häll på olivolja, citronsaft, sellerisalt och chiliflingor. Rör runt.

Salta inuti dina kycklingar och lägg sedan i några kvistar av dina örter, en citronhalva och halva blekselleristjälken skuren i mindre bitar i varje kyckling. Gnugga in kryddblandningen utanpå kycklingen. Låt ligga med kryddorna på och i en god stund före grillningen.

Grilla kycklingarna på indirekt värme under lock ca 1 timme tills de är väl genomstekta utan att ha blivit torra och tråkiga.

Mina kommentarer: På bilden ser du två citroner, för det var två småttingar från ett sånt där nät. Men väljer du en normalstor citron räcker det nog med en enda.

Chermoulakryddning

Santa Maria har kommit ut med nya kryddor. Och det är man ju tvungen att prova. Här är en ... receptskiss... Jag höftade helt enkelt :)

½ dl olivolja
1-2 tsk Chermoula
½ apelsin
salt

Blanda olivolja och Chermoula i en skål och kläm ur hälften av saften ur en halv apelsin. Blanda. Salta din kyckling både ut och invändigt. Dela apelsinhalvan i mindre bitar och peta in i kycklingen. Pensla kycklingen med kryddoljan. Grilla på indirekt värme i klotgrill eller i ugn.


Oreganokyckling
1 kyckling

2 vitlöksklyftor
En liten knippe färsk oregano
1 tsk grovsalt
½ -1 dl olivolja
1 msk vinäger
lite vitpeppar

Lägg vitlöksklyftor, oregano och grovsalt i en mortel och mortla till en kletig röra. Rör i olivolja och vinäger. Smeta in kycklingen med kryddblandningen, peta gärna in lite under skinnet. Dofta lite nymalen vitpeppar över det hela innan kycklingen går in i ugnen. Skinnet blir krispigt och gott av olivoljan.

Kommentarer

Populära inlägg