Julesnaps


Till sillen behövs en snaps - och gärna hemkryddad. Här kan man leka och experimentera i det oändliga. Brännvin Special sägs vara den bästa alkoholen att krydda själv då den är lite mindre alkoholstark än annat brännvin. Vet inte om det stämmer, men jag brukar köpa den i alla fall.

En mycket god snaps får man om man lägger i skal av en citron (bara det gula, inget vitt!) och en kvist rosmarin i en flaska med brännvin. Låt stå en vecka. Sila av och lägg i någon tesked socker (lite sötma höjer de flesta snapsar - men det ska inte bli likör!)

I Helsingborgs Dagblad följde det med en bilaga häromsistens som handlade om jul och där fanns ett recept skapat av Kent Olsson. Det måste ju provas såklart. När man har så mkt kryddor i som det är i det här receptet kan det vara smart att hälla kryddor och brännvin i en glasburk med lock. När det sedan är dags att sila av är det enklare att få ut alla kryddor än om man har dem i en flaska.

Snabb julsnaps
ger 1 hela snaps

4 hela nejlikor
4 hela stjärnanis
3 cm kanelstång
4 kardemummakärnor
skalet av en halv blodapelsin
2 matskedar honung eller sirap
3 cm vaniljstång
75 cl ren sprit av god kvalitet

Blanda brännvin och kryddor i en glasburk med lock. Låt stå i två till tre veckor (smaka av efter en vecka och sila ev bort kryddnejlikorna). Sila av och häll på vacker flaska.

Mina kommentarer: Vi hade inte blodapelsin, så jag tog vanlig. Vi silade av den två veckor efter att den blivit satt och jo, den smakade mycket jul. Den myckna mängden honung slog nästan över och det blev snudd på mer likör än snaps.

Kommentarer

Populära inlägg