Death by Chocolate


Choklad. Det är lycka det. Den här tårtan / kakan är massivt chokladig. Och nästan snudd på GI faktiskt för den som vill ha en bra ursäkt för att äta den... för den innehåller inget mjöl och man kan utesluta sockret också om man vill.
Receptet är från den ljuvliga boken "Två systrar söta". Systrarna Eisenmann ägde en gång The Cookbook Café i Stockholm, men sadlade sedan om och blev själva kokboksförfattarinnor. Den senaste, "Sommarens söta", står på min önskelista. I dessa böcker pratar man inte om vikt och kalorier, utan om matminnen, lycka och njutning. Som det ska vara alltså.


Death by Chocolate
ur Två systrar söta

Portioner: ca 15 bitar
Tid: 40 minuter

450 g mörk choklad av bästa kvalitet, minst 70 % kakaohalt
225 g smör
6 ägg
1 dl strösocker (kan uteslutas, och det blir ändå gott)
1 dl hela hasselnötter
1 ½ msk konjak eller eau de vie

Sätt ugnen på 200 grader. Använd en form med löstagbar kant. Klipp en rundel av bakplåspapper lika stor som formens botten. Lägg det i formen. Smörj papperet och formens kanter.

Smält smöret och lägg sedan i chokladen bruten i mindre bitar. Låt chokladen smälta i smöret. Rör till en slät smet. Ställ åt sidan.

Vispa ihop ägg och socker i en annan skål över vattenbad. Sjud blandningen försiktigt under fortsatt vispning tills den blivit fluffig och har dubblat sin volym. Ta efter några minuter skålen från värmen och fortsätt vispa tills äggsmeten svalnat.

Blanda hasselnötter och konjak i chokladsmeten. Rör försiktigt ner äggsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i vattenbad i ugnen i 15-20 minuter.

Låt kakan kallna på galler. Den kan antingen avnjutas kall, då har den en fudgekonsistens eller rumstempererad och är då krämig. Servera gärna med en klick grädde och färska bär.

Kommentarer

  1. Världens godaste chokladkaka hälsar Agneta

    SvaraRadera
  2. Åh, det ser ju dödligt gott ut!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg