Pasta pasta

Det är roligt att göra sin egen pasta. Sedan vår gamla pastamaskin från IKEA ramlade ihop har vi varit utan. Men så hittade jag en pastamaskin i Jamie Olivers namn på Clas Ohlson till ett hyfsat pris. Den köptes raskt in.

Redan andra gången vi använde den brakade den samman men det var inga problem att reklamera den och få en ny. Då råkade Jamie Olivers "Italian pasta kit" också hänga med hem. (Tyvärr finns det varken med i katalogen eller på deras webb, så jag kan inte visa det.)


Det finns många recept på pasta och faktiskt är det inte Jamies som blivit vår favorit. Istället är det receptet på en påse durumvetemjöl som vi lyckats bäst med.

Färsk pasta enligt Finax4-6 portioner
4.5 dl durumvetemjöl
3 ägg
1 msk olivolja
1 krm salt

Lägg mjölet på bordet, blanda i saltet och gör en hålighet i mitten. Knäck äggen och lägg i håligheten. Arbeta ihop till en deg. Den blir då ganska torr och smulig. Häll i olivolja lite åt gången tills degen får en smidig konsistens. Jobba med degen en stund. Forma till en rund boll och plasta in. Låt vila en stund innan du börjar bearbeta den.

Kavla degen på bredaste några gånger. Tre-vik degen mellan gångerna. Börja sedan minska på utrymmet mellan valsarna tills du fått degen så tunn som du önskar. Dela sedan pastan i tagliatelle eller spaghetti. Häng över en pinne eller en stolsrygg och låt torka lite innan du kokar pastan.

Koka pastan livligt i rikligt med lättsaltat vatten. Pastan ska bara koka 2-3 minuter. Känn så att den är al dente.

Häll av och servera med önskad pastasås.

Kommentarer

Populära inlägg