Gammaldags tomatsallad


Nigella må vara kladdig och få hygienfanatikerna att känna kräkkänslor - men hon lagar läcker mat! Och man kan ju själv låta bli att slicka på fingrarna och springa och äta ur kylskåpet om nätterna *s*

När tomaterna är många (för att man inte kunde hejda sig när man satte tomatfrön) vill det till att variera sina tomatsallader. Prova då den här!
Ett annat tips är förresten att frysa in hela färska tomater. När du ska använda dem en ruggig höstdag tar du dem bara ur frysen och sköljer under ljumt vatten och vips har du skalat av skalet! Sen är det bara att lägga ner i tomatsåsen eller vad det är du kokar.

Gammaldags tomatsallad
ur Nigellas sommarmat

500 g tomater, gärna blandade färger.
1/4 tsk engelsk senap eller en nypa senapspulver
1 rågad msk vetemjöl (eller 00-mjöl)
1 tsk socker
salt och svartpeppar
2 ½ dl helmjölk
1 ägg, uppvispat
4 msk dragonvinäger
1 msk solrosolja
gräslök eller de gröna delarna av en salladslök

Häll kallt vatten i en bunke.

Rör ihop senap, mjöl och socker med ungefär en tesked salt och en rejäl nypa malen svartpeppar i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt lite av mjölken och vispa ihop till en slät massa. Ställ kastrullen på svag värme och häll på resten av mjölken i omgångar. Vispa hela tiden.

Rör ner det uppvispade ägget och vinägern och vispa tills såsen börjar tjockna. När den har samma konsistens som kaffegrädde vispar du i oljan och ställer kastrullen i det kalla vattnet. Fortsätt vispa en stund. Skär itu tomaterna (halvor om det är cocktailtomater) när såsen är kall och lägg dem på ett stort fat. Ringla över sås - dränk dem inte - hacka gräslök och strö på. Urgott.

För mig har såsen alltid räckt till flera dagar, bara att förvara i kylen med påsatt lock.

Kommentarer

Populära inlägg