Hirs med spenat och ricotta
Boken Gröt av Hedvig Billengren Lindenbaum innehåller en hel del recept som jag inte skulle vilja kalla gröt. Men jag vet inte heller om det finns något samlingsnamn för kokta sädesslag som vi äter som tillbehör till mat, som tex risotto och polenta. Vet du? Lägg en kommentar i sådana fall.
Hirs är klimatsmart, näringsrikt och gott. Det ska jag börja äta mer av. Du kan läsa mer om hirs på Mat och Klimats webbplats.
Hirs är klimatsmart, näringsrikt och gott. Det ska jag börja äta mer av. Du kan läsa mer om hirs på Mat och Klimats webbplats.
Här kokas hirsen i buljong och får smak av parmesan, lök och spenat. Sedan toppar man med ricotta och snabbpicklat citronskal. Smakkombinationen är väldigt god. I boken verkar det som att hon äter detta enbart, men jag ser det alltså mer som ett tillbehör. Vi hade grillad lax till. Funkade finfint.
De där snabbpicklade citronskalen blir väldigt goda. Och de kan du använda i flera sammanhang; på yoghurten, i en sallad eller smaksättning i en smoothie. Så gör på en hel citron när du ändå är igång.
De där snabbpicklade citronskalen blir väldigt goda. Och de kan du använda i flera sammanhang; på yoghurten, i en sallad eller smaksättning i en smoothie. Så gör på en hel citron när du ändå är igång.
Hirs med spenat och ricotta
4 portioner
Ingredienser
2 dl hirs
Ingredienser
2 dl hirs
4 schalottenlökar
60 g smör
9 dl grönsaksbuljong
120 g färsk spenat
1 dl finriven parmesan
salt och nymald svartpeppar
Ricotta
250 g ricotta
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
4 krm nymald svartpeppar
Snabbpicklat citronskal
1 citron, gärna ekologisk
1 tsk strösocker
½ krm salt
Gör så här
Snabbpicklad citron; Tvätta citronen och skala av det yttersta gula skalet med så lite vitt som möjligt. Skär skalet i smala strimlor och lägg i en skål. Pressa citronen och häll saften över citronskalen. Blanda i socker och salt och rör om. Låt stå minst en kvart innan du använder det. Sedan kan du ha citronen i kylskåpet i upp till en vecka.
Snabbpicklad citron; Tvätta citronen och skala av det yttersta gula skalet med så lite vitt som möjligt. Skär skalet i smala strimlor och lägg i en skål. Pressa citronen och häll saften över citronskalen. Blanda i socker och salt och rör om. Låt stå minst en kvart innan du använder det. Sedan kan du ha citronen i kylskåpet i upp till en vecka.
Ricottan: Blanda ricottan med riven eller pressad vitlök, salt och peppar.
Hirsen: Lägg grynen i en värmetålig skål och häll över kokande vatten. Rör runt och låt stå i 1 minut. Häll av. Detta gör du för att bli av med hirsens beska.
Finhacka löken och stek den mjuk utan att den tar färg i smör. Häll på buljongen och låt koka upp. Häll i den avrunna hirsen och koka under omrörning i 8-10 minuter till en krämig gröt. Hacka spenaten grovt och rör ner i gröten tillsammans med den rivna parmesanen. Smaka av med salt och peppar.
Lägg upp hirsen och lägg en klick ricotta ovanpå. Toppa med den picklade citronen. Bon appetit!
Mina kommentarer
Mina kommentarer
Du kan enkelt göra rätten mjölkfri/vegansk genom att använda olja istället för smör, vegansk ersättning för ricottan och näringsjäst istället för parmesan.
Det går bra med frusen spenat såklart. Se bara till att den är tinad och ordentligt urkramad, annars ger gör den hirsen för blöt.
Det går bra med frusen spenat såklart. Se bara till att den är tinad och ordentligt urkramad, annars ger gör den hirsen för blöt.
Kommentarer
Skicka en kommentar