Saftig sockerkaka med citron
Sockerkakor kan vara torra och trista. Eller så kan de vara saftiga och smakrika. Den här är av den senare sorten. Mjuk, smälter i munnen och med en fyllig smak av citron. Kan blir lite av en favorit faktiskt. Den tar en timme i ugnen så börja i tid!
Saftig sockerkaka med citron
1 stor sockerkaksform
150 g smör
1.5 dl mjölk
4 ägg
3.5 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl (270g)
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
zest av 1 nytvättad ekologisk citron
0.5 dl nypressad citronjuice
Gör så här
Sätt ugnen på 150 C, över och undervärme.
Smörj en 2-liters sockerkaksform rikligt med smör och pudra med vetemjöl eller ströbröd.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker i ca 5 minuter med elvisp.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i äggvispet. Strö över en nypa salt och rör försiktigt ihop med en slickepott.
Häll i smörmjölken och rör ihop med slickepotten.
Zesta skalet från citronen och pressa ut juicen. Häll i 0.5 dl juice och skalet från hela citronen i smeten. Rör runt och häll ner i formen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter.
Mina kommentarer: Gör mjölkfri med mjölkfritt margarin och havremjölk. Min ugn är usel på låga temperaturer så jag fick öka något.
Kommentarer
Skicka en kommentar