Spenatpaj med sötpotatis


Jag älskar internet. Det är så lätt att få kontakt med andra matnördar och det finns sådana oändliga mängder med spännande recept att prova. Detta recept snubblade jag över på Instagram som tog mig till sajten Sweet as Honey. Det är en receptsida på temat "clean eating" med många veganska och paleorecept. Väl värd att undersöka lite närmare om man vill vidga sina vyer.

Det här är ett glutenfritt vegetariskt recept. Det är mjölkfritt men du kan såklart använda vanlig grädde och vanlig ost om du vill. Jag la till lite näringsjäst för lite mer oumph i smaken. Det kändes lite spännande att bygga ett "pajskal" av skivad sötpotatis, men det fungerade förvånansvärt bra.

Prova! Vem vet, du kanske får en ny favorit.

Spenatpaj med sötpotatis


2 medelstora sötpotatis, skalade i tunna skivor
1 tsk olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 stor gul lök, skalad och hackad
ca 300 g färsk spenat (fryst funkar också såklart)
salt och peppar

Äggstanning
4 ägg
2 dl Oatly havregrädde 
1 tsk näringsjäst
en gnutta mald muskotnöt
riven vegansk ost att strö över

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en pajform, en fast pajform, med olivolja. (En form med löstagbar botten kommer att läcka äggstanningen) Lägg ut sötpotatisskivorna så de överlappar varandra och täcker hela botten. Skär skivorna i halvor och ställ längs pajformens kant så att de bildar en "pajskalskant".  Förbaka "pajskalet" i ugnen i ca 15 minuter. 

Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek lök och vitlök mjuk och glansig utan att ta färg. Lägg i spenaten och låt den bli mjuk. Den tar 10-15 minuter. Salta och peppra efter smak.

Ta ut pajformen och bred ut spenaten på botten. Knäck äggen och blanda med havregrädde, näringsjäst och muskotnöt. Häll äggstanningen över spenaten. Strö över riven veganost och ställ in i ugnen. Låt gå i 25-30 minuter tills äggstanningen stannat och ytan fått en vacker gyllene färg.

Servera genast. 
Kommentarer

Populära inlägg