Smördegsbakad potatisrulle



Ja jag vet, när man läser namnet på den här rätten låter det rätt meh... smördeg och potatis smakar ju liksom inget. Men jodå, det här blir gott. En bra rätt till buffébordet och även som förrätt. 

Jag gjorde den allergianpassad genom att använda Oatlys iFraiche och Findus smördeg som underbart nog är mjölkfri.

Receptet är hämtat från Lantliv Mat&Vin.

Smördegsbakad potatisrulle

ca 10 bitar på en buffé

350 g fast potatis
75 g creme fraiche eller Oatlys iFraiche
2 msk finhackad dill
ca 200 g smördeg, kavlad till 20x25 cm
1 ägg
2 tsk fänkålsfrö
flingsalt
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
salt

Till servering
smörgåskrasse

Sätt ugnen på 225 grader C. Koka potatisen mjuk i saltat vatten och häll av. Låt potatisen svalna något och mosa den lite slarvigt med en gaffel tillsammans med iFraiche och dill. Smaka av med salt. Det gör inget om det finns lite bitar potatis i röran.

Lägg ut smördegen och fördela potatisröran ovanpå. Rulla ihop som en rulltårta. Lägg rullen på en bakplåtspappersklädd plåt med skarven neråt. Vispa ihop ett ägg och pensla rullen. Strö på fänkålsfrö, lite dill och flingsalt. Baka i ugn ca 40 minuter tills smördegen är riktigt frasig.

Låt rullen svalna och skär upp den i 10 bitar med en riktigt vass kniv så att du inte plattar ihop bitarna.

Lägg upp skivorna på ett fat. Hyvla eller skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Marinera fänkålen i pressad citron, olivolja och salt i fem minuter.

Toppa rullarna med fänkålen och smörgåskrasse.

Kommentarer

Populära inlägg