Fläskfilé med ungersk paprikasås och ris


Så fortsätter våra kvällar med recept ur Jamie Olivers "Middag på 15 minuter" Om man tar fram alla ingredienser och skalar och förbereder kan man möjligen komma ner i 15. Mitt personbästa hittills är 29 minuter, och det duger finfint en vardagskväll när maten blir så här god. I recepten anges att man ska använda snabbris, men det mina vänner smakar inget vidare. Vanligt basmatiris kokar lätt på 20 minuter så jag använder det istället. 

Med Jamies recept använder man verkligen köksmaskinerna; matberedare, vattenkokare och så vidare. Det känns bra och ger inspiration till andra tillfällen. Det är ju dumt om de bara står där och samlar damm.

Till det här receptet ska du ha ingredienserna framme, matberedaren laddad med insatsen för tjocka skivor, en stor gryta på medelvärme, en medelstor kastrull med lock på medelvärme och en grillpanna på hög värme. Eller ja, kanske inte full spätta medan du grejar med grönsakerna, men du förstår...

Sådärja, då kör vi!

Fläskfilé med ungersk paprikasås och ris

4 portioner

Paprikasås
2 paprikor i olika färger
1 röd lök
1 morot
1 fänkål
1 äpple
olivolja
2 tsk rökt paprikapulver, plus lite till servering
4-5 lagerblad
4 vitlöksklyftor
2 msk balsamvinäger
700 g passerade tomater

Fläskfilé
500 g fläskfilé eller fläskytterfilé
1 tsk malen koriander

Till servering
300 g fullkornssnabbris eller basmatiris
70 g ruccola
1 citron
4 msk naturell yoghurt (eller Oatlys iMat Fraiche)

Kärna ur paprikorna, ansa moroten och fänkålen och skär den i fyra bitar (spara ev fänkålskvistar). Skiva sedan de ansade grönsakerna i matberedaren tillsammans med äpplet. Häll 2 matskedar olja i grytan, stjälp i de skivade grönsakerna, tillsätt paprikapulver och lagerblad, pressa i vitlöken, salta och peppra. Fräs under omrörning utan att det tar färg.

Mät upp 1 del ris och 2 delar kokande vatten i den medelstora kastrullen tillsammans med en rejäl nypa salt. Lägg på locket och låt stå om du använder snabbris.Använder du vanligt så koka som vanligt. 

Skär köttet i 8 medaljonger, tryck till dem lite med handen och gnid in dem med salt, peppar, mald koriander och olja. Stek dem i grillpannan tills de är precis genomstekta. Vänd då och då för att få en fin stekyta.

Tillsätt balsamvinägern och de passerade tomaterna i paprikafräset, smaka av med salt och peppar och låt koka upp. Pudra lite rökt paprikapulver över riset. Pressa citronen över ruccolan och vänd sedan ner det mesta av ruccolan i såsen. Häll upp såsen på ett stort fat, placera köttet ovanpå och strö över resten av ruccolan. Ringla på yoghurt, strö över lite fänkålskvistar och servera med det fluffiga riset.

Mina kommentarer: Superenkelt att göra mjölkfritt med Oatlys iMat Fraiche. 

Kommentarer

Populära inlägg