Filopajer med spenat och ost


Potatis, ris, pasta. Ja så ser det ut mest hela veckan på menyn. Men igår tog jag inspiration av en buffé till kvällsmat, skippade potatisen, riset och pastan och bjöd familjen på filodegsknyten istället. De smakade utmärkt till den grillade laxen, räkorna, saffransaiolin och salladen.

De är snygga att se på, hyfsat enkla att göra (om man bortser från att filodeg kan vara lite bråkig att handskas med) och goda. Jag gjorde dem direkt i en muffinsplåt och har man fler plåtar kan man snabbt göra många till tex en buffé.

Receptet är hämtat ur ELLE Mat & Vin 3/11

Filopajer med spenat och ost

8-10 små pajer

1 ägg
2 paket filodeg
3 finhackade vitlöksklyftor
1 bananschalottenlök, finhackad den med
1 msk smör
1 msk olivolja
2 askar färsk bladspenat
1 dl finriven prästost
salt och peppar
ev hackad purjolök till dekoration

Sätt ugnen på 200 grader C. Smöra 8-10 muffinshål i en muffinsplåt, alternativt lika många kokottformar.
Skär filodegen i kvadrater som passar till formens storlek. Vispa ägget lätt och och pensla filodegen innan du trycker ner den i formarna. Varva filodegen så att du får 4-5 lager som sticker upp över kanterna.

Fräs de båda löksorterna i smör och olivolja tills de mjuknar och vänd ner den färska spenaten. Blanda till sist ner prästost och salta och peppra. Fördela fyllningen i filodegen och grädda tills de är gyllene, ungefär 8 minuter. Dekorera med fint skuren purjolök.

Mina kommentarer: Jag fick allergianpassa lite. Jag fräste lök och spenat, men blandade inte i osten där,utan fördelade fyllningen i filodegsformarna. Sedan la jag ost i några och en ägg + havregräddeblandning i några. Purjo hade jag ingen så jag strödde över lite rostade solrosfrön istället.


Kommentarer

  1. Liknar lite en filodegspaj med spenat och ost som jag gjorde ur Jamie Olivers "Middag på 30-minuter". Den blev god. Man måste bara komma ihåg att tina filodegen :-)

    SvaraRadera
  2. Ja den pajen är kalasgod - men lite omständligare att göra. Finns här på bloggen http://ingenrotmos.blogspot.se/2011/03/jamies-spenat-och-fetaostpaj.html

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg