Saffransaioli
Det är så enkelt att göra majonäs och aioli själv, och snabbt går det också om man har en stavmixer. Du behöver inte ens hålla på att dela upp i äggula och äggvita och vispa med oljan i en tunn stråle - nej ner med allt på en gång och mixa på! Här är ett recept på snabbaste majonäsen. De flesta som testat detta är helt lyriska. En och annan tycker den blir för tunn. Men vet du? Då häller du bara i mer olja i en tunn stråle medan du mixar så ska du se att den tjocknar.
När jag läste receptet om saffransaioli i ELLE Mat & Vin så var det baserat på fyra äggulor - alltså ett recept avsett för ganska många. Hm, tänkte jag, om man skulle ta och göra på ett helt ägg istället? Sagt och gjort.
Det blev gott och gick snabbt att göra. Gott till både räkor och grillad lax. Perfekt en lat sommarkväll alltså.
Saffransaioli
4-6 personer1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, pressad
½ paket saffran, 0.25 gram
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk vatten
drygt 2 dl olja (till lagom tjocklek)
salt och nymald vitpeppar
Knäck ägget i en skål med höga kanter. Lägg i senap, pressad vitlök, saffran, vinäger, vatten och det mesta av oljan. Sätt ner stavmixern och mixa ordentligt. Häll i mer olja i en tunn stråle om du tycker den blir för tunn. Smaka av. Lagom smak? Kanske lite mer vinäger? Lite salt och vitpeppar?
Låt stå en stund innan servering så hinner saffranet verkligen breda ut sina smaker.
Saffransaioli mums vad gott:)
SvaraRadera