Italiensk äppelkaka med valnötter och rosmarin


Varje helg kommer en tjej och säljer Kvällsposten och vi stödköper. Tidningen går oftast rakt i pappersåtervinningen, men helgbilagorna har ofta trevliga recept :) Här är ett sådant. En äppelkaka som går att äta som sockerkaka eller som efterrätt med en klick vispad grädde. Saftig och god och lite kul som omväxling till alla "vanliga" äppelkakor.

Italiensk äppelkaka med valnötter och rosmarin
8-10 personer
4 stora syrliga äpplen
100 g valnötter
3 msk färska rosmarinblad
finrivet skal från 1 citron
1½ dl olivolja + extra olivolja till stekning
100 g strösocker
1 dl flytande honung
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel
½ msk bikarbonat
1 tsk salt

Sätt ugnen på 175 grader. Skala äpplena och skär i fina små bitar. Riv det ytterska gula skalet, zesten, av en tvättad citron. Hacka rosmarinen och valnötterna fint och fräs med äpplena och citronzesten i en skvätt olivolja i en stekpanna. Blandningen ska bara få lite färg.

Vispa äggen styva med sockret - lite i taget - i en assistent eller med en elvisp. Tillsätt därefter oljan. Blanda mjöl, bikarbonat, salt och kanel och sikta det genom en sil ner i en separat skål för att få kakan riktigt luftig. Blanda sedan samman torra och våta ingredienser till en jämn smet.
Blanda ner äppelfräset tillsammans med honungen i smeten och häll över den i en smord springform med löstagbar botten. Baka i mitten av ungen 50-55 minuter. Prova med en provsticka om kakan är färdig.

Låt kakan svalna, sikta över florsocker, skiva upp den och servera med lättvispad grädde.

Mina kommentarer:
Något hade blivit fel i receptet och man skulle hälla i honungen två gånger och oljan ingen gång. Jag hoppas jag satt olja och honung på rätt ställe... men så gjorde jag och kakan blev god :)
Sikta mjölet ska man tydligen göra enligt konstens alla regler, men jag gjorde det inte och kakan blev god :)

I originalreceptet står det att nötallergiker ska ersätta nötterna med mer äpple och några minuter mer i ugnen. Då missar man ju knapret som nötterna ger?!? Jag tjongade i solroskärnor istället och kakan blev god :)

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg