CappuccinotårtaEn del recept är sådana man gärna återkommer till. Detta är ett sådant recept. Jag hittade det i Allt om Mat nr 3 1995, och jag vet att det publicerats flera gånger. Det är en tårta med hög imponeringsfaktor. Samtidigt är den otroligt enkel att göra, nästan fuskenkel. Och den går att förbereda lååångt innan festen börjar - bara att tjonga in i frysen och låta den ligga där till samma dag den ska ätas. Då det är dags att äta den tar man fram den och ställer i kylen på morgonen så är den lagom tinad till kvällen. Perfekt bjudmat alltså!

Smaken påminner om Tiramisu. Mjukt krämig fyllning möter espressosmak. Kan inte bli mycket bättre faktiskt. Otroligt gott till en kopp kaffe. Dock gillar jag när mjukt möter krispigt i munnen, så jag bjuder gärna någon knaprig småkaka till.

Cappuccinotårta
ca 10 bitar

2 färdiga sockerkaksbottnar, 26 cm i diameter
4 äggulor
2 1/3 dl strösocker, 200 g
500 g mascarponeost
3 gelatinblad
1 dl vatten
4 portionspåsar espressopulver eller 4 msk kaffepulver
3 msk konjak
5 dl vispgrädde

Garnering
1 msk kakao
1 msk florsocker

Vispa samman äggulor och socker till en fluffig smet. Tillsätt mascarponeost och vispa luftigt tills sockret är helt löst. Lägg gelatinbladen i blöt i 5 minuter i kallt vatten. Lös espresso- eller kaffepulvret i 1 dl vatten i en kastrull. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i kaffet och värm försiktigt till gelatinbladen smält. Dra av kastrullen och tillsätt konjaken.

Vispa grädden och blanda den väl med ostsmeten. Placera ena kakbottnen i botten av en springform (löstagbar kant, 24 cm i diameter). Fukta den med hälften av kaffeblandningen och bred sedan hälften av ostblandningen ovanpå. Lägg på den andra tårtbottnen, som fuktas av den andra hälften av kaffeblandningen, och bred på resten av ostblandningen.

Sikta över först kakao, sedan florsocker och sist ytterligare lite kakao över formen. Ställ formen i frysen 1 timme före serveringen, alt förvara kakan i frysen tills dagen den ska serveras. Då tar man ut kakan ur frysen och ställer den i kylen på morgonen så är den lagom tinad till kvällen när den ska serveras.

Mina kommentarer: Se till att espresson är riktigt stark så det blir fjong i smaken. Jag brukar ha en flaska Eau de Vie hemma som matlagningskonjak. Funkar finfint i tårtan. Rom fungerar också. Och vill man ha ännu mera tiramisustuk funkar säkert marsalavin bra också.

Kommentarer

Populära inlägg