Amarettokakor

En knaprig söt kaka är aldrig fel. Dessa småkakor är krispiga och småsega på samma gång. Frasig maräng möter tuggmotstånd från mandel. Ljuvligt gott antingen till en kopp espresso, eller som tillbehör till cappuccinotårtan.

Amarettokakor
ca 40 st

2½ dl sötmandel, skållad och skalad
1 msk majsstärkelse (maizena)
1½ dl florsocker
2 st äggvitor
1 krm salt
3/4 dl strösocker
1 msk Amaretto mandellikör

Sätt ugnen på 175 grader. Kör mandel, maizena och florsocker i en matberedare tills mandlarna är välhackade.

Vispa äggvitor med salt tills de blir skummiga och ljusa. Tillsätt socker, lite i taget, under fortsatt vispning tills äggvitorna blir fasta. Blanda i likören. Vänd försiktigt ner den hackade mandeln med stora luftiga tag.

Klicka ut små kakor med hjälp av två teskedar, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, eller tills kakorna fått lite färg.

Sänk värmen till 100 grader och öppna ugnsluckan för att släppa ut lite av värmen. Låt kakorna stå ytterligare 25-30 minuter, med ugnsluckan på glänt. De ska vara helt torra och krispiga i mitten.

Låt kakorna svalna på plåten. Lyft därefter över dem på galler och låt kallna helt. Förvara i burk med tättslutande lock.

Kommentarer

  1. Världens godaste!!!

    Vi måste baka de igen!

    SvaraRadera
  2. Det är bara att sätta fart :)

    SvaraRadera
  3. Ska absolut prova att baka dessa kakor. Jag älskar amaretto och hittade dessutom en chokladsås m amaretto i på Jamie Olivers hemsida.Det får bli istället för tårta på min födelsedag.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg