FocacciaJakten på den perfekta focaccian går vidare. Och nu vågar jag nog säga att jag nästan nått målet. Jag utgick från receptet i The Bread Bible... men ändrade lite i det. Ja, precis sådär som man inte får lov att göra i bakrecept. Den perfekta focaccian för mig har ett segt håligt inre med krispig skorpa och jepp - precis så blev det denna gång. Att ta en bit sån här focaccia i sin mun innebär också att man känner sältan från flingsaltet, kryddsmaken från rosmarinen - och ibland, med några av tuggorna möter man också den mjuka smaken från mjukstekt vitlök. En riktig höjdare!

Vi åt focaccian med färska räkor och aioli. Hur lyxigt som helst.

Focaccia med vitlök och rosmarin
1 bröd
390 g vetemjöl med hög proteinhalt, jag använde Manitoba Cream från Finax
ca 10 g färsk jäst
442 g rumstempererat vatten
3 g socker
5.2 g salt
36 g olivolja (fast där improviserade jag :) )
flingsalt och färsk timjan
Mjukkokta vitlöksklyftor
hela vitlöksklyftor, skalade ca 10-12 st
god olivolja så att det täcker

Brödet gjorde jag i maskin som får gå ganska länge för att dra igång glutentrådarna. Säkert går det att göra för hand, men var beredd på att blanda länge.

Blanda ut jästen med lite av vattnet. Häll på resten av vattnet och lägg i mjöl och kör på låg växel i ca 3 minuter. Degen kommer att vara väldigt lik en smet. Öka hastigheten till medel och kör i ca 20 minuter. Enligt grundreceptet ska degen här ha blivit en boll... men nej det blev den inte hos mig. Men glutentrådarna är upparbetade vid det här laget. Häll i socker och salt och kör ytterligare ca 3 minuter tills allt blandat sig väl.

Olja in en slickepott och häll över degen i en inoljad bunke där den får plats att jäsa. Degen ser ut ungefär som smält mozzarella. Olja in degen ovanpå och lägg över plastfolie. Markera gärna på bunken med tex lite tejp var degen befinner sig så blir det enklare att bedöma när den jäst till dubbel storlek. Låt jästa i rumstemperatur i ungefär 4 timmar eller tills degen blivit dubbel så stor som den var från början.

Gör iordning vitlöksklyftorna. Skala vitlöksklyftorna och lägg dem i en liten kastrull. Häll så mycket olivolja i kastrullen att klyftorna är täckta. Sätt på spisen på medelhög värme. Så fort oljan börjar bubbla lite sänk värmen till lägsta möjliga. Klyftorna ska bara bli mjuka - inte ta färg. Låt stå och sjuda långsamt i 20-30 minuter. Har du små klyftor kan de bli klara på 15 minuter. Ta då ut dem och låt resten koka klart tills de är mjuka om du petar i dem med en provsticka. Dra åt sidan och låt svalna.

Ta fram en liten långpanna. Min är 23x33 cm och ganska hög. Lägg i ett bakplåtspapper och pensla det och kanterna som inte täcks av papper med olivolja - gärna oljan som vitlöken puttrat i! Häll över degen i långpannan. Dra lite försiktigt i den så att den når ut i kanterna. Pensla över lite olivolja (gärna den med vitlök i) och lägg över plastfolie. Låt jäsa till dubbel storlek vilket tar ca 1½ timme.

Sätt ugnen på 240 grader. Här ska man egentligen ha en baksten i ugnen, men en sådan äger inte jag :(

Ta bort plastfolien. Fiska upp dina kokta vitlöksklyftor och dela dem på längden. Peta ner dem i degen med jämna mellanrum. Pensla över rikligt med (vitlöks-) olivolja, strössla över flingsalt och färsk rosmarin. Sätt in i ugnen och baka i 12-15 minuter. Brödet ska ha en gyllene yta.

Ta ut brödet, och om du vill kan du pensla på ytterligare lite (vitlöks-) olivolja.

Skär upp och servera. Brödet är inte alls lika gott dagen efter så ät det genast!

Tips! Ta upp vitlöksklyftorna med en sked så att du inte petar i oljan med fingrarna, så kan du använda oljan som blir över till marinader och dressingar. Den smakar ljuvligt!

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg