Den godaste ärtsoppan


Den godaste ärtsoppan gör min mamma. Hon gör nämligen inte alls som man "ska" och det feta fläsket lyser med sin frånvaro. Med den här ärtsoppan har mamma och jag omvänt många ärtsoppehatare. Hemligheten ligger i den ungerska korven Gülay Kolbaz, och det ska vara den ungerska - inte Scans tama efterapning! Den ligger förpackningar om två korvar och de ser ut som tjocka ölkorvar ungefär. De är lätt torkade och nästan sega att skära i bitar. Korven ger en härligt mustig smak åt soppan! Mamma gör också soppan tunnare, som soppa! Annars är ju ärtsoppa snudd på gröt...

Den godaste ärtsoppan
1 sats

500 g gula ärtor
blötläggningsvatten

1.5 liter vatten
3 buljongtärningar
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad timjan
1 msk paprikapulver (vanligt svenskt milt)
1 förpackning om 2 korvar, Gülay Kolbaz


Lägg ärtorna i blöt över natten. De bör ligga i blöt 6-12 timmar.

Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg ärtorna i en stor gryta och häll på 1.5 liter vatten tillsammans med buljong och kryddor. Låt koka i minst en timme, gärna två. När det är ca 20 minuter kvar till servering lägger du i korven som är är skuren i ½-cm tjocka skivor. Smaka av om du behöver mer av någon krydda.

Servera soppan rykande het tillsammans med iskall öl och varm punch!

Mina kommentarer: Vid det här tillfället hittade jag såklart inte rätt korv *s* Korven på bilden såg lik ut, men hette "nåt-annat Kolbaz" översatt till Djävelskorv. Men den var rätt tam i smaken och lite smuligare än den vi brukar använda. Men funkade!
Gör gärna dubbel sats. Soppan går utmärkt att frysa in. Bra mat att ta upp till fjällen när man hyr stuga. När man kommer in efter en dags skidåkning sitter soppan som en smäck!


Kommentarer

  1. Den ärtsoppan är god. Annars tillhör jag ärtsopps hatarna.
    Korven är lite svår att få tag i.

    SvaraRadera
  2. Ja när man hittar den ska man köpa på sig några. De har rätt lång hållbarhet då de är lite torkade. Willys brukar faktiskt ha den :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg