Helstekt ryggbiff med portvinssås

Helstekt ryggbiff
2 kg välmörad ryggbiff, rumstempererad
1 knippa persilja
3 kvistar rosmarin
½ kruka timjan
flingsalt, svartpeppar från kvarn
Sätt ugnen på 70 grader. Hacka örterna och strö ut på en bricka, salta och peppra. Gnid in köttet i lite olivolja och rulla det i kryddorna. Bryn köttet i en stekpanna runtom. Sätt en stektermometer i köttet och stek på en plåt i ugnen till en innertemperatur av 58 grader (medium/rare), 62 grader (medium) eller 72 grader (well done). Beräkna ca 45-50 minuter. Låt köttet vila under folie i 10 minuter innan du skär upp det.
Mina kommentarer: Jag hade en mycket mindre bit och satte ugnen på 150 grader. Vid 62 grader blev det saftigt rosa och smalt i munnen.
Portvinssås
4 st apelsiner
1 st citron
4 dl portvin
1 msk Colmans senapspulver
1 tsk senapsfrön
3 cm ingefära
1 st färsk chili
6 msk svartvinbärsgelé
1 tsk maizena
Tvätta apelsinerna och citronen väl. Skala dem fint med en potatisskalare utan att det vita kommer med. Pressa ner saften från frukterna och lägg i en kastrull. Strimla sedan skalen snyggt och lägg dem i juicen. Tillsätt senapspulvret, senapsfrön och gelén.
Skölj och dela den färska chilifrukten. Lägg den sedan i kastrullen med ingefäran som ska vara skalad men hel. Koka upp och låt det hela puttra i någon minuter.
Rör sedan ut maizenan i portvinet och tillsätt. Låt det hela koka upp och dra sedan åt sidan. Låt svalna och ställ sedan i kylen. Gör gärna såsen dagen innan så att alla smakerna kommer fram.
Mina kommentarer: Apelsiner hade jag inga, så jag tog färdigblandad apelsinjuice. Portvin hade jag inte heller så jag tog Commandaria St John. Och jag tog kanske 1 dl, inte 4. Mmm det artade sig fint. Jag tog den gelé jag hade och det var kanske 2 msk. Smakade fortfarande fint. Sen hade jag ingen färsk chili utan tog chiliflingor. Funkade. Så kom ingefäran. Det stod inte hur länge den skulle ligga i... min låg i kanske i 2-3 minuter. Och DÄR sprack det. Yack! Ingefäran tog över helt och hela såsen blev för syrlig. Jag fick panikrädda med buljong, honung och grädde. 1 tsk maizena redde minsann ingen sås, det krävdes mer. Och så åt vi såsen varm (sic!)
Nästa gång ska jag följa receptet. Promise. Fast kanske utan ingefäran då :)
Provar att lägga en kommentar. Fastnar den här?
SvaraRaderaGott!
SvaraRaderaGott och underhållande! 🤗
SvaraRadera