Dunderglögg
När vi bodde i Göteborg publicerades denna glögg varje år i Göteborgs-Posten. "Alla" satte sin glögg själva och mixtrade med olika kryddningar och det var provsmakningar - vilken glögg blev godast, din eller min? Men här i skåne är den okänd. Illa. Det får vi råda bot på!
I alla våra provsmakningar där alla bidragit med sin favoritglögg har denna vunnit. Hvergang.
Dunderglögg
1 sats
5 liter svagdricka (funkar med 3 x 1.5-liters PET också)
2.5 kg socker
1 pkt (50 g) jäst
½ hg russin
½ kkp hela nejlikor
1 bit ingefära
5 potatisar i skivor
1 liten påse kardemummakärnor
Blanda allt i en spann. Lägg på folie - men inte för tätt! Låt jäsa i rumstemperatur 4-6 veckor. Sila av och häll upp på flaskor.
Värm varsamt och njut tillsammans med russin och mandel.
Mina kommentarer:
Vi har provat lite olika varianter av den här glöggen och tycker att denna kryddningen är den godaste. Det finns dem med kanel och pomeransskal och annat spännande i också - prova dig fram. Glöggen går utmärkt att dricka efter 6 veckor, men det gör inget om du sparar glöggen till nästa år. Tvärtom blir den riktigt god av lagringen! Och om du gör olika kryddningar kan du ju jämföra årets med fjolårets. (Glöm inte att en mugg varm glögg är underbart gott efter en hård och kall seglats i juni :) )
När du häller upp är det klokt att först sila av potatis/nejlikor/russin och sen låta glöggen stå ett par timmar. Det bildas sediment och glöggen är lite grumlig när du precis skakat om den. Låt sedimentet sjunka till botten och för över till butelj med hävert så får du en klarare och vackrare glögg.
Tips!
En flaska hemmagjord glögg med fint snöre och några hembakta pepparkakor är en mycket trevlig gåbortpresent i juletid!
Den är en god klassiker. Jag har i en kanelstång men annars är det samma recept. För mindre sötma och högre alkoholhalt kan man använda starkvinsjäst som finns på party butiker.
SvaraRaderaMVH
Lennart