Ugnsbakad halloumi med citron och fänkål
Yotam Ottolenghi är en kreativ kock som gjort fina kokböcker. Jag rekommenderar dem varmt. Han hittar på smakkombinationer man aldrig stött på tidigare. som den här. Så galet gott! Nu såg jag detta fladdra förbi på sociala medier, utan nedskrivna mått. Så jag bara återberättar hur jag gjorde så får du helt enkelt prova dig fram.
Vi åt det som en sidorätt när vi grillade. Så gott att man ville slicka formen.
Den äkta halloumin larmades det ju om att den görs på mjölk från kor som inte har det bra. Så välj gärna en svensk variant, de kallas "grilloumi" eller "grillost". Välj klokt i butiken!
Den äkta halloumin larmades det ju om att den görs på mjölk från kor som inte har det bra. Så välj gärna en svensk variant, de kallas "grilloumi" eller "grillost". Välj klokt i butiken!
Ugnsbakad halloumi med citron och fänkål
2 portioner
Ingredienser
1 bit halloumi/grilloumi
två vitlöksklyftor
zestskivor från citron
oregano
fänkålsfrö
olivolja
carob- eller dadelsirap
Gör så här
Sätt igång ugn eller grill. 200 grader C.
Ta fram en ugnssäker form eller stekpanna. Spraya den fint med lite olja. Dra ner fyra-fem zestremsor med bara det yttersta gula från en citron. Lägg i oregano. Om du har färsk så 2-3 kvistar. Annars pudra över en knapp tesked torkad. Ta två vitlöksklyftor och tryck till dem med handloven så att de spricker upp. Lägg ner dem i formen med skalen på.
Lägg osten i mitten och skåra ett rutmönster utan att skära igenom hela osten. Ringla över rikligt med olivolja och strössla över två nypor fänkålsfrö.
Ställ in i ugnen i ca 10 minuter. (Vi körde under lock på grillen.) Osten ska mjukna lite.
Ta ut ur ugnen och ringla över lite carob- eller dadelsirap.
Lägg osten i mitten och skåra ett rutmönster utan att skära igenom hela osten. Ringla över rikligt med olivolja och strössla över två nypor fänkålsfrö.
Ställ in i ugnen i ca 10 minuter. (Vi körde under lock på grillen.) Osten ska mjukna lite.
Ta ut ur ugnen och ringla över lite carob- eller dadelsirap.
Servera genast.
Skär munsbitar av osten och dra runt i oljan på botten och ät. Mmm...
Kommentarer
Skicka en kommentar