Torsk med spenat och rotsellerimosTill vardags ska maten vara enkelt att laga och gå hyfsat snabbt att få på bordet. Flera av ingredienserna till den här rätten ligger i frysen eller har lång hållbarhet, så veckohandlar du kan du äta detta i slutet av veckan. Du kan använda valfri vit fisk; sej, alaska pollock eller torsk utifrån vad som är billigt och tillgängligt hos dig. Den här gången köpte vi torskrygg eftersom det var på extrapris.

I ursprungsreceptet står det att både fisk och spenat ska vara tinad. Sånt hade jag inte koll på utan la ner fisken fryst i formen. Bladspenaten var fint styckfryst så den kunde jag sprida ut utan problem. Istället la jag på 10 min tillagningstid.

Genom att lägga till andra rotfrukter eller blomkål till potatismoset får du fler smaker och nya kombinationer att prova. Just rotselleri blir väldigt gott till fisk. Men har du inte rotselleri hemma så kör potatismos. Eller bara kokt potatis. 

Receptet är hämtat från Coop som har en hel sektion i sin receptdatabas med billiga vardagsrecept under kategorin "4 för 80", dvs fyra portioner för 80 kr. Där finns mycket inspiration för att laga god vardagsmat utan att det kostar skjortan.

Torsk med spenat och rotsellerimos

4 portioner

500 g mosvänlig potatis
400 g rotselleri
1 + 2 dl grädde
salt och svartpeppar
400 g fryst vit fisk, tex alaska pollok, sej eller torsk, tinad
200 g fryst bladspenat, tinad
1 fiskbuljongtärning
1 tsk torkad oregano

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader C.

Skala och skär potatis och rotselleri i jämnstora bitar. Koka i saltat vatten tills de är genommjuka, ca 10 minuter. Häll av kokvattnet.

Lägg fisk och spenat i en ugnsfast form. Salta och peppra. Blanda 2 dl grädde med finriven buljongtärning och oregano. Häll gräddblandningen över fisken och tillaga mitt i ugnen i ca 20 minuter. 

Krossa potatis och rotselleri med potatiskross eller ballongvisp. Tillsätt 1 dl grädde och rör om till ett krämigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Servera fisken med moset. Smaklig måltid. 

Kommentarer

Populära inlägg