Kycklingbiffar med kikärter

 


De flesta av oss vet att vi borde äta mer vegetariskt för Moder Jords skull. Men det behöver inte betyda att man måste tvärvända och bli vegan. Det hjälper att bli feg-vego. Vi har en period försökt äta vegetariskt måndag till torsdag och sedan gå loss på kyckling, fisk och kött på helgerna. Men med alla familjens allergier är det en utmaning. En tål inte nötter, en tål inte jordnötter, nån tål inte mjölk, en annan inte soja eller alla baljväxter. Ja som ni förstår är de vegetariska alternativen ganska begränsade. Det är också svårt att  hitta vegetariska recept med smak. Många innehåller typ tomat, lök och kikärtor... det smakar blankt ingenting och jag misstänker att personerna som skapat såna recept egentligen inte är intresserade av mat. 

En annan väg är fortsätta att äta kött, men då köpa en mindre mängd och välja närproducerat, KRAV-märkt och kött av djur som påverkar klimatet så lite som möjligt. Om man ökar mängden grönsaker och spannmål på tallriken behövs det inte så mycket kött. 

Detta är ett sådant recept. Genom att blanda kycklingfärsen med kikärter så drygar du ut köttet. Och det blir väldans gott också. Bra vardagsmat, men minns att det tar tid att steka biffar...

Receptet ingår i Coops satsning "4 för 80kr".


Kycklingbiffar med kikärter

4 portioner

400 g kokta kikärtor på burk eller tetra
500 g kycklingfärs
1 liten gul lök, grovriven
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk mango chutney
1 tsk gurkmeja
½ tsk curry
1 lime, zest
2 msk olja, till stekning
1 litet isbergssalladshuvud
0.5 dl kokosflingor
salt och peppar

Dippsås

3 msk mango chutney
1 lime, pressad saft
2 msk vatten


Gör så här

Skala lök och vitlök. Häll av spadet kikärterna ligger i (spara ev spadet, det kan man baka på). Du kan riva lök och pressa vitlök, men en enklare väg är att lägg lök, vitlök och kikärter i en matberedare och kör tills det är finfördelat. Blanda sedan ihop den röran med färs, mango chutney, gurkmeja, curry och limezest. Smaksätt med salt och peppar. Forma till små biffar och stek dem gyllenbruna på medelhög värme.

Häll kokosflingorna i en torr stekpanna och rosta dem gyllenbruna.

Dela upp isbergssalladshuvudet i sina blad som bildar små salladskorgar. Lägg kycklingbiffarna i salladskorgarna och strössla över lite rostad kokos. Servera med nykokt ris och chutneysåsen.

Kommentarer

Populära inlägg