Kryddiga linser med rostad blomkål


Vi experimenterar vidare med vegetarisk mat. Detta är ännu ett recept från vegomagasinet.se. Vid första anblicken kan receptet se lite långt och krångligt ut, men det gick rätt fort och smidigt att göra. I receptet skriver man puylinser eller gröna linser. Puylinser är väldigt goda men rätt svåra att få fatt i. Vanliga gröna linser är de enda linser jag inte riktigt tycker om, då de är för mjöliga i konsistensen. Så jag använde belugalinser. De är små och mörka och behåller sin konsistens även efter kokning. Och de finns i både Risentas och Kung Markattas sortiment och är därmed tillgängliga i de flesta livsmedelsbutiker.

Den enda invändning jag har mot det här receptet är mängden. Vi blev inte mätta på detta helt enkelt. Det var för lite mat för fyra personer. Och som de feg-vego vi är konstaterade vi att detta ska vi göra igen - som tillbehör till sousvidad kycklingfilé eller en grillad skiva entrecôte :) Så om du tänker dig detta som ensamrätt - dubbla mängderna!

Kryddiga linser med rostad blomkål

4 portioner (som tillbehör men 2 portioner som huvudrätt säger jag)

Rostad blomkål
1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
salt och nymald svartpeppar

Kryddiga linser
1½ dl torkade puy-, gröna eller belugalinser
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd paprika, finhackad
2 msk olivolja
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk spiskummin
½ tsk mald koriander
½ tsk mald kardemumma
½ tsk mald kanel
½ tsk salt
nymald svartpeppar

Gör så här
Börja med blomkålen. Sätt ugnen på 225 grader C. Dela blomkålen i mindre buketter och blanda med olivolja, paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver salt och peppar. Bred ut på en bakpappersklädd plåt och rosta i ugnen 20-25 minuter eller tills blomkålen är mjuk och har fått fin färg.

Koka under tiden linserna enligt anvisningarna på förpackningen.  Fräs gul lök, vitlök och paprika i olivoljan på medelhög värme tills löken mjuknat och blivit transparent. Den ska inte ta färg. Rör ner ingefära och de torra kryddorna och låt fräsa med i några minuter. Häll i de kokta avrunna linserna och rör om så att det blandar sig ordentligt.

Lägg upp den rostade blomkålen på ett serveringsfat och lägg de kryddiga linserna ovanpå. Servera genast.

Kommentarer

Populära inlägg