Ugnsbakat myntaris med granatäpple- och olivsalsa


Ris är enkelt att koka och gott som det är. Men ibland är det också gott att piffa till det. Som här. Här kör du riset i ugnen vilket är väldigt smidigt om du har mycket på gång uppe på spisen. 

Vi åt riset till sous vidad kycklingfilé men det funkar säkert till kött också. Och så blandade jag ihop en enkel sås med Oatlys iMat Fraiche, tahini, vitlök och citron, salt och peppar. 

Receptet är hämtat ur Ottolenghis Simple.

Ugnsbakat myntaris med granatäpple- och olivsalsa

6 portioner

400 g basmatiris
50 g osaltat smör, smält
8 dl kokande vatten
50 g färsk mynta. Lämna 40 på kvistarna, strimla övriga 10 g till salsan
150 g fetaost i 2cm-bitar
salt och svartpeppar

Salsa
40 urkärnade gröna oliver, tunt skivade
kärnor från 1 litet granatäpple
50 valnötter, lätt rostade och grovt hackade
3 msk olivolja
1 msk granatäpplesirap
1 liten vitlöksklyfta, pressad

Gör så här: 
Sätt ugnen på 230 grader (varmluft) eller ugnens högsta inställning. 

Häll riset i en 20x30 cm stor ugnsform med höga kanter. smaksätt med 3/4 tsk salt och rejält med svartpeppar. Häll sedan över smöret och det kokande vattnet. Toppa med myntakvistarna och täck formen ordentligt med aluminiumfolie så att riset är helt förseglat. Ugnsbaka i 25 minuter, tills riset är lätt och fluffigt och all vätska sugits upp. 

Lägg under tiden alla ingredienser till salsan, förutom 10 g strimlad mynta, i en medelstor skål tillsammans med salt. Blanda ordentligt och ställ åt sidan.

Ta ut riset ur ugnen, ta av folien och dra bladen av myntakvistarna. Kasta stjälkarna och lägg bladen på riset och strö över fetaosten. Rör ner den strimlade myntan i salsan och fördela den jämt över riset. Servera genast. 

Mina kommentarer: Jag allergianpassade med saltade rostade solrosfrön istället för valnötter och serverade fetaosten bredvid. En vanlig fetaost och en vegansk.

Kommentarer

Populära inlägg