Pasta med grönkålspesto


Oxveckorna är här. Det är mörkt, ingen julbelysning som piggar upp och inte har man några pengar. Det är bara att bita ihop och ta sig igenom det. Varför inte testa lite färgglad mat? Här är en vegetarisk rätt att som är väl värd att prova. Vi utgick från ett recept, men när vi skulle titta igenom det verkade webbplatsen inte fungera, så vi fick ta inspiration från andra sajter med liknande recept, och så la vi själva till lite quorn.  Gott blev det i alla fall så det här kommer vi att göra fler gånger.

Jag tycker många vegetariska rätter smakar väldigt lite. Det blir liksom ingen fjong i en rätt med krossade tomater, lök och vitlök som enda kryddor. Det saknas umami! Umami får du med soja, miso, buljong/fond eller som här med näringsjäst. Den veganska osten har inget vidare umami i sig så näringsjästen gav smaken ett lyft. Använder du vanlig parmesan är den umami-stinn, och då behöver du ingen näringsjäst.

Pasta med grönkålspesto

4 portioner

Pasta av din favoritsort, så mycket som det går åt till 4 portioner
1 påse quornbitar
200 g grönkål
½ kruka basilika
½ dl pumpafrön
½ dl olivolja
1 dl riven parmesan,  eller annan ost. Vi tog vegansk/mjölkfri ost.
(om du vill; 1 msk näringsjäst för lite umami)
1-1,5 dl pastavatten
salt och nymald vitpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten i två grytor, en till grönkålen och en till pastan.

Repa av bladen av grönkålen och släng de fibriga stammarna. Koka bladen 2-3 minuter i lättsaltat vatten och låt rinna av.

Lägg basilika, pumpafrön, olivolja, ost, näringsjäst om du har det och grönkålen i en mixer. Kör till en fluffig sås. Nalla lite pastavatten att späda med till lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

Stek quornbitarna så de får lite färg.

Häll av pastan och spara 1 dl av pastavattnet just in case. Blanda pasta, quorn och grönkålspeston. Späd med pastavattnet om det blev för torrt.

Servera genast, gärna med andra färgglada grönsaker. Vi tog lätt soltorkade tomater och majskorn.

Kommentarer

Populära inlägg