Flädergin med jordgubbar


Juni är flädertid. Förutom flädersaft och flädersnaps kan man göra flädergin. Det är inte svårt alls och går på ett par dagar. Jag hittade receptet i Woman and Home, Feel Good Food och testade genast. I receptet ska man trycka ner hela blomklasar och det kan vara det som ger en lätt beska. I receptet för flädersnaps repar man av blommorna och det ska jag testa nästa gång.

Men det är verkligen inget fel på smaken nu heller. Blandas med fördel antingen med Schweppes indian tonic eller med iskall prosecco. Drinken får en vacker blekrosa färg av jordgubbarna. 

Du behöver en ganska stor glasburk, ca 2 liter, för att fixa en sats flädergin.

Flädergin med jordgubbar

knappt en liter

15 blomklasar av nyplockad avsköljd fläder
1 ekologisk citron. Ta av zesten och skär resten i skivor.
1 flaska gin, ta en billig sort
500 g färska jordgubbar, snoppade och skurna i kvartar
100 g strösocker

Lägg fläder, citronzest och citronskivor i en glasburk. Häll över ginen. Stäng till burken och ställ den svalt och mörkt i tre dygn. Tillsätt jordgubbarna i burken. Tryck ner dem lite så att de täcks av ginen. Stäng burken igen och låt stå svalt och mörkt ytterligare ett dygn. 

Nu är ginen vackert rosa. Det är dags att sila av den genom en silduk. Blanda den silade ginen med sockret och rör om tills det löst sig. Häll över på rengjorda flaskor. Förvara svalt och mörkt i upp till sex månader. 

Kommentarer

Populära inlägg