Vegansk chiligryta


Den utmärkta tidningen Vego tipsar om mängder med goda vegetariska recept. I senaste numret tipsade de om BOSH.TV på Youtube. Här är ett recept på vegansk chili som vi testade och japp, det var gott. Fast jag boostade smakerna något. Receptet nedan innehåller mina förändringar. 

Ta fram din matberedare och några skålar. Du kan självklart hacka allt för hand också, men matberedaren är din bästa vän en vardag när det ska gå undan. Förbered ingredienserna i matberedaren och häll upp kryddblandningen innan du sätter igång. 

Vegansk chiligryta

6 portioner

Ingredienser
400 g svamp
olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar. 
30 g färsk koriander
2 rödlökar, finhackade
4 vitlöksklyftor,  finhackade
2 färska röda chilifrukter, finhackade
1 selleristjälk, i mindre bitar
1 röd paprika, i mindre bitar
1 msk tomatpuré
2 ½ dl rött vin
2 tsk sojasås
1 tsk balsamvinäger
2 burkar krossade tomater à 400 g (jag tog en)
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk svarta bönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1 burk kidneybönor à 400 g, ca 3 dl kokta
1½ tsk lönnsirap
10 g mörk choklad

Kryddblandning
1 tsk chilipulver
1 tsk mald spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
½ tsk malen kanel
½ tsk torkad oregano
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar

Till servering
ett gott bröd 
creme fraiche eller ifraiche

Ta fram alla ingredienser. Skala och skölj grönsakerna. Häll av bönorna. Ta fram en gryta.

Kör svampen i en matberedare på pulsfunktionen tills den är riktigt finhackad. Häll den i en skål och ställ åt sidan.

Kör lök och vitlök och chili i matberedaren (städa ur hjälpligt, det gör inte om det är lite svamp kvar) på pulsfunktionen tills de är finhackade. Häll upp i en skål och ställ åt sidan.

Kör paprika och stjälkselleri helt kort tills det är grovhackat. Häll upp i en skål och ställ åt sidan. 

Mät upp alla kryddor i kryddblandningen i en skål. Hacka koriandern och dela upp stjälkar och blad. Sådärja, nu är du redo. 

Häll lite olja i grytan. Så fort oljan är het tillsätter du svampen, salt och peppar, och steker i 5 minuter. Häll svampen i en skål och ställ åt sidan. Häll ny olja i grytan och när den blivit varm häller du i lök, vitlök, hackade korianderstjälkar och chili i den heta kastrullen. Fräs 5-10 minuter under ständig omrörning. 

Häll i selleri och paprika, rör om och tillsätt sedan kryddblandningen och blanda väl. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med helt kort. Sedan är det dags för vin, balsamvinäger, buljongtärning och sojasås. Höj värmen. Rör om hela tiden tills vätskan reducerats till två tredjedelar och alkoholdoften har minskat.

Tillsätt krossade tomater, rör om och låt sjuda i 5 minuter tills såsen är märkbart tjockare. Häll nu i de avrunna kokta bönorna tillsammans med lönnsirap, mörk choklad och svamphack. Blanda och sänk värmen. Låt grytan puttra stilla utan lock tills chilin känns ganska tjock. Det tar minst 10 minuter. Men du kan låta grytan sjuda längre. Späd då med vatten om det blir för torrt. 

Ta upp lagerbladet. Rör ner korianderbladen och servera. Ett gott bröd och kall ifraiche är gott till. Smaklig spis!

Mina kommentarer: Det var väldigt smidigt att göra allt i matberedaren, det sparar tid en vardagskväll. Jag hade inte 400 g svamp utan 250 g. Jag tog en tetra krossade tomater istället för två burkar och chiliflingor istället för chilifrukter. Jag tyckte inte det blev tillräckligt tryck i smakerna så jag la till den där grönsaksbuljongtärningen. Det gjorde susen. Och så uteslöt jag koriandern för min korianderhatande familjs skull.Kommentarer

Populära inlägg