Pizza med quornfärsPå vardagarna har man kanske inte all tid i världen att laga mat. Samtidigt vill man ha god mat, eller hur? Då är detta ett recept för dig. Jag utgick från ett recept på quorn.se men ändrade för mer smak och för att allergianpassa. Det är mitt recept du hittar här nedan.

Pizza med quornfärs

4 portioner

1 färdig pizzadeg, familjestorlek, vegansk
½ pkt krossade tomater
ca 400 g quornfärs
½ lök
1 vitlöksklyfta
ev fond, miso eller annat för lite umami
1 rejäl knippa basilika
ca ½ dl solrosfrön
2-3 msk god olivolja
1 tsk citronsaft
salt och peppar
cocktailtomater
mozzarella för dem som tål
vegansk ost för dem som inte tål mjölk

Sätt ugnen på 225 grader C. 

Knöla ner basilikan i en hög smal skål. Om stjälkarna inte är för grova kan de hänga med. Spara några snygga toppblad för garnering om du vill. Häll på solrosfrön, olivolja och citronsaft. Kör med stavmixer till en hyfsat slät pesto. Smaka av med salt och peppar.

Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i lite olja. Häll på quornfärsen och de krossade tomaterna. Det ska inte bli för såsigt, utan ganska torrt. Smaka av med salt, peppar och ev lite fond eller miso för lite stuns i smaken.

Lägg ut pizzadegen på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut tomat och quornsåsen i ett tunt lager över hela degen. Klutta över peston lite här och där. Dela cocktailtomaterna i halvor och lägg ut över pizzan. Riv isär mozzarellan och fördela över hela ytan. Eller riv den veganska osten och strö över.

In i ugnen i 10-15 minuter tills osten smält och degkanterna fått lite gyllenbrun färg. Garnera med basilikabladen du sparade och servera tillsammans med en grönsallad.Mina kommentarer: Vi är några som tål mjölk och andra som inte gör det. Jag delade av en fjärdedel av degen som fick bli den helt mjölkfria /veganska varianten. Det är den som syns i överkanten av bilden. 

Kommentarer

Populära inlägg