Rotfruktsgratäng med gruyère och timjan



Vegovågen växer. Allt fler väljer vegetariskt och det märks även på vilka recept som presenteras i olika mattidningar. Här är ett exempel från ELLE Mat&Vin där hela reportage med recept är vegetariska. Vi är lite fegvego i vår familj och äter mycket grönt, men allergier lägger fälleben för en helt vegetariskt livsstil plus att vi faktiskt tycker om kött. Men vi försöker äta mindre mängd och väljer ekologiskt kött så långt det är möjligt. I tidningen presenteras detta som en vegetarisk huvudrätt. Vi åt den mer som tillbehör, som man brukar göra med gratänger när man är köttätare. Du kan välja själv hur du vill göra.

Jag halverade mängderna och tyckte att den blev för blöt. Auberginen och zucchinin släpper vätska så man behöver inte så mycket grädde som i tex en potatisgratäng.

Gruyère äter jag mest som den är, rakt upp och ner, och jag inser varför. Den smälter inte så bra. Osten blir grynig. Om du inte vill ha just gruyèresmaken tänker jag därför att man kanske ska välja en ost som smälter och blir sådär härligt krämigt seg istället.

½ dl timjan... nja så mycket använde jag inte av den vanliga torkade timjan jag har på burk. Snarare 1 tsk. Tror att de pratar om sån där plattbladig färsk timjan man köper i affären.

I bakgrunden ser ni den lilla formen med mjölkfri gratäng. Där använder jag havregrädde och en veganost från Astrid och aporna. Den blev nästan bättre i konsistensen. Men båda blev goda.


Rotfruktsgratäng med gruyère och timjan

8 portioner

matfett till formen
1 stor sötpotatis*
2 mellanstora potatisar
1 stor zucchini
1 stor aubergine
1 gul lök*
5 dl matlagningsgrädde*
3 msk dijonsenap
salt och peppar
½ dl repad timjan
5 dl riven gruyère

Sätt ugnen på 175 grader C. Skär alla grönsaker i 3 mm tjocka skivor och varva dem omlott i en stor smord ugnsfast form. Blanda grädde med dijonsenap, kryddor och 1 dl av osten. Ringla grädden över grönsakerna. Strö över resten av osten.

Grädda gratängen i ugnen i cirka 45 minuter tills grönsakerna är mjuka. Håll koll under tiden och lägg över folie eller bakplåtspapper om du märker att osten blir lite för mörk.


Gör mjölkfri/vegan: Ersätt grädden med havregrädde och osten med veganost.

*Gör low-FODMAP: Ersätt löken antingen med lökolja eller det gröna på salladslök. Använd laktosfri grädde. Sötpotatis är gulmarkerad, max 110 g per tillfälle.

Kommentarer

Populära inlägg