Ingefärslax med rostade rotsaker


Det är populärt med böcker om magen och vår tarmflora just nu. Jag har läst Charmen med tarmen, Food Pharmacy, Magsmart , Lugn mage med god mat och är snart klar med Happy Food. De  handlar om att allt fler  i västvärlden mår allt sämre - inte bara i magen, utan på många olika sätt - och att det hänger ihop med vår tarmflora. Vår matordning med mycket vete och processad mat matar vissa av våra tarmbakterier, men andra sorter dör ut. Och det påverkar oss på fler sätt än vi tidigare förstått. Intressant, visst är det? Det är ett nytt område och det som är sanning idag är myt imorgon. Så är det ju när man forskar. Man utgår från en hypotes, prövar den, kommer fram till ett resultat och sedan måste fler komma fram till ungefär samma resultat vid andra, oberoende studier innan något är att betrakta som sanning. Det tar tid, och ibland letar man på fel ställe. Och ibland är forskarna till och med oense. Nåja, spännande är det i alla fall och jag läser böckerna med stor behållning.

I boken Magsmart finns det några smarriga recept, och detta är ett av dem. Det är vardagsenkelt att göra, men gott nog att bjuda på om man vill. Jag hade ont om tid och av erfarenhet vet jag att rotsaker tar längre tid i ugnen än vad som står i recepten. Det stämde även denna gång. Rotsaker behöver minst 50, helst 60 minuter för att bli riktigt mjuka. Därför skar jag dem i ganska små bitar den här gången. På bilden i boken är bitarna större med härligt bruna kanter. Vete tusan hur de fick till det med den låga ugnstemperaturen de rekommenderar. Nåja. hur det blev för mig ser du på bilden. Lite blekt - men väldigt gott. Och tydligen väldigt mumsigt för de snälla bakterierna i magen.

Välj gärna ekologiska produkter så långt det är möjligt. Har du inte tamarisoja (görs utan vetemjöl och är alltså glutenfri) kan du säkert använda en japansk soja typ Kikkoman.  Det finns färdig hummus att köpa vilket såklart funkar finfint en stressig vardagskväll. 

Ingefärslax med rostade rotsaker

4 portioner

500 g laxfilé 
5-7 cm färsk ingefära
4 msk tamarisoja

Rotfrukter
300 g sötpotatis (en liten eller en halv stor)
200 g morot (ca 3 st)
200 g potatis (4-5 st)
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
rosmarin efter smak

Hummus
400 g kokta kikärter (1 burk)
1 dl olivolja
3 msk tahini (sesampasta)
2 vitlöksklyftor
1 -2 msk spiskummin
(Pressad färsk citron)
ev lite vatten

Sätt ugnen på 170 grader. 

Skala och skär sötpotatis, morötter och potatis i 3-4 cm stora bitar. Behåll skalet på potatisen om du vill. Lägg alla rotsaker på en ugnsplåt med bakplåtspapper och drissla över lite olivolja. krydda med salt, peppar och rosmarin och rör runt. Sätt in i ugnen i ca 25 minuter.

Skölj kikärterna och mixa dem i en matberedare eller mixer tillsammans med hälften av olivoljan och lite vatten till en slät röra. Blanda i tahini, pressad vitlök, spiskummun, salt, peppar och resten av oljan och mixa ordentligt.  Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av så att den blir precis så god som du vill ha den.

Skala och riv ingefäran och blanda den med tamarisojan. Ta ut rotsakerna, rör runt dem och gör plats för laxen. Lägg laxen med skinnsidan neråt på plåten. Skeda över ingefärssojan. Ställ in plåten igen , sänk värmen till 120 grader och låt gå ytterligare 20-25 minuter. Rotsakerna ska vara mjuka och laxen precis tillagad.

Servera direkt från plåten med hummus, soja och en god sallad. Smaklig spis!

Mina kommentarer: Jag skar som sagt rotsakerna ganska små för att korta tillagningstiden. Hur de får till den där brynta karaktären på bilden i kokboken är en gåta. Jag körde i 225 grader och på slutet på grill, men det förblev blekt.  Jag hade en bit butternutpumpa över och skar ner den istället för morot. Det blev gott. Jag har alltid i pressad citron i hummus. Tycker det blir godare - men den kan dra ihop sig och bli trögare i konsistensen. Det avhjälper man med lite vatten.


Kommentarer

Populära inlägg