Tahinisallad och ingefärsgurka


Jo, den ser ganska blek ut. Det är inte den där salladen som sprakar av färg och tjoar "Här är jag! Kom och ät!" Den ser snarare lite halvtrist ut. Men skenet bedrar. Med den här dressingen.... Mmmm! Dottern och jag tycker båda att den smakar nötigt, ja lite åt jordnötshållet. Så har den en god sälta. Och syrlighet. Ja allt man vill ha.

Receptet är från Buffé, ICAs kundtidning och publicerades i samband med en större meny. Men jag plockar bara russinen ur kakan :) I originalreceptet skulle det vara salladskål men jag hittade inte det i butiken och tog istället pak choi. Funkade. 

Tahinisallad

4 portioner som tillbehör

2 msk tahini
2 msk japansk soja
1½ msk flytande honung
1 tsk risvinäger
180 g mungbönsgroddar
250 g strimlad kinakål
2 msk hackad gräslök

Blanda tahini, soja, honung och risvinäger till en dressing. Rör om ordentligt. Försök att inte äta upp den innan den hamnar på salladen.

Blanda grönsakerna i en skål. Häll över dressingen och rör runt. Servera.

I samband med tahinisalladen fanns även ett recept på en ingefärsgurka. Det är lite som en asiatisk variant av pressgurka. Syrlig och söt och väldigt god. Ingefäran är pricken över i. Går att använda i många sammanhang men funkar fint tillsammans med tahinisalladen.

Ingefärsgurka


300 g gurka
50 riven ingefära
2 msk risvinäger
2 msk strösocker 
1 tsk salt

Skiva gurkan tunt, gärna på en mandolin. Riv ingefäran. Du behöver inte skala den, för du behöver bara pressa ur juicen ur den rivna ingefäran. Blanda juice, risvinäger, socker och salt.. Häll blandningen över gurkan och rör om. Låt stå i kylen i minst en timme, gärna över natten. 


Kommentarer

Populära inlägg