Sallad med blomkål, belugalinser och dadlar



Om du vill ha lite omväxling till vardagssalladen är detta något att prova. Kryddigt, tuggigt, sött och salt. Jo, den kräver lite planering, för du ska rosta blomkålen och koka linserna men det är inte särskilt svårt. Men oj så gott!

Receptet är hämtat ur ELLE Mat&Vin.

Sallad med blomkål, belugalinser och dadlar

4 portioner

1 blomkålshuvud
½ tsk paprikapulver
½ tsk kanel
½ tsk mald kardemumma
½ tsk flingsalt
½ dl olivolja
2½ dl belugalinser
5 dl buljong (en tärning grönsaksbuljong)
120 g blandade salladsblad
1 dl salta mandlar
15 urkärnade dadlar
flingsalt och nymald svartpeppar
olivolja

Värm ugnen till 225 grader C. Skär blomkålen i mindre bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö över paprikapulver, kanel, kardemumma och flingsalt. Ringla över olivoljan och blanda runt. Rosta i mitten av ugnen ca 25 minuter.

Skölj linserna i kallt vatten och koka dem sedan i buljongen gjord på 5 dl vatten och en buljongtärning. Låt koka i ca 20 minuter. De ska vara kokta men med lite tuggmotstånd.  Häll av linserna, skölj helt kort med kallt vatten.

Låt blomkålen svalna en aning och blanda sedan med sallad, hackade mandlar och dadlar i mindre bitar. Lägg i linserna och rör runt. Strö över flingsalt, nymald svartpeppar och ringla över lite olivolja. Klart att servera!

Mina kommentarer: Jag serverade mandlarna vid sidan om pga allergi.

Kommentarer

Populära inlägg