Thailändska färsbiffar med sötsura nudlarVardag. Det ska gå snabbt, det ska vara ganska billigt och det ska vara gott. Den där ekvationen är inte alltid så enkel att få ihop. Enligt Coops tidning Mersmak ska den här middagen för fyra personer kosta 80 kr. Hm, det är jag tveksam till om man måste köpa hem tex sweet chili-såsen. 

Det var ett hackande i början där men sedan gick det ganska snabbt. Det är goda smaker och för ovanlighets skull var det på håret att maten räckte. 

Thailändska färsbiffar med glasnudlar

30 minuter, 40 minuter

Nudelsallad
100 g glasnudlar
1 apelsin - 1 tsk zest och 1 dl pressad saft. 
1 msk finriven färsk ingefära
3/4 dl sweet chilisås
½ msk ättiksprit, 12 %
200 g finstrimlad vitkål
1 dl strimlad purjolök, endast det gröna
1 dl salta jordnötter, hackade

Thaibiffar
500 g fläskfärs
2 dl finhackad purjolök, endast det vita
2 msk finriven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk sweet chilisås
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
neutral olja till stekning

Koka nudlarna och kyl dem sedan i kallt vatten. (Passa på att klippa dem i mindre bitar med en sax så blir det enklare att ta åt sig sedan.) Blanda apelsinskal, apelsinsaft, ingefära, sweet chilisås och ättika till en dressing.

Blanda kalla avrunna nudlar, vitkål, purjolök och jordnötter med dressingen. 

Blanda färsen med purjolök, ingefära, vitlök, sweet chili, salt och peppar. Forma färsen till små biffar med blöta händer (då fastnar inte färsen på fingrarna lika lätt). Hetta upp olja i en stekpanna och stek biffarna tills de har fin färg och är genomstekta.

Servera genast.

Mina kommentarer: På bilden ser du inga jordnötter som jag uteslutit av allergiskäl. Jag tycker att apelsinsmaken lite tog överhanden så nästa gång kanske jag drar ner på den. 


Kommentarer

Populära inlägg