Rostad pumpa och morot med nötterAtt vi borde äta mer grönt, både för hälsans och för miljöns skull, har du säkert hört. Men det kan vara svårt att ställa om, särskilt som vi är vana vid att utgå från proteinet när vi lagar mat. För visst är det fler än jag som tänker "idag ska vi ha kyckling" eller "idag ska vi ha fläskkött" och bygger måltiden runt det? Det är det vi behöver komma ifrån. Vi behöver vända på steken - utgå från en grönsak och bygga vidare därifrån. Precis så gör Matt Wilkinson i boken "Herr Wilkinsons favoritgrönsaker". 

Den här varma salladen är len och god. På bilden ser du att jag lagt nötter och fetaost bredvid. Det är så vi gör för att allergianpassa. Jag lyfter ur de ingredienser som inte alla tål och så får var och en lägga till det hen vill ha och tål efter tyck och smak. Funkar fint när man som vi tål luftburet utan problem. 

Här är det butternutpumpan som står i centrum. För några år sedan kunde man eventuellt hitta den i butik runt halloween, men nu finns den under stora delen av vinterhalvåret. Det är jag glad för, för det är en riktigt god och användbar sort. 

Den här gången hade jag en bit sötpotatis över från föregående dag som också fick följa med ner i salladen. Man tager ju vad man haver liksom. Och var hittar man saltad kapris? Jag har hittat det en enda gång i butik, men även när jag letar hittar jag bara den inlagd i vinäger. Gissar att det påverkar smaken, men det funkade fint med vinägerkaprisen också. 

Rostad pumpa och morot med nötter och kapris- och russindressing

2 portioner om du serverar som förrätt, 4 portioner om du serverar som tillbehör

½ knippe morötter (jag tog 3 stora ur en påse)
1 butternutpumpa, skalad, urkärnad och tärnad
olivolja
1 msk honung
3 msk rostade och hackade macadamianötter
3 msk hackad färsk mynta
3 msk hackad bladpersilja
200 g fetaost

Kapris- och russindressing
1 msk saltade kaprisbär, sköljda. 
1 msk russin, blötlagda 5 minuter i varmt vatten, sedan avrunna
3 sardellfiléer
1 röd chilifrukt, halverad, urkärnad och hackad
1 vitlöksklyfta, krossad
5 basilikablad
2 tsk balsamvinäger
pressad saft av ½ citron
1 dl god olivolja
havssalt och nymalen svartpeppar.


Sätt ugnen på 190 grader C. Skala morötterna, lägg dem i en kastrull med kallt, saltat vatten och koka upp. Ta upp dem och låt rinna av. Lägg pumpatärningarna i en stor långpanna och pensla på rikligt med olivolja. Ugnsbaka dem i 10 minuter, vänd tärningarna en gång under tiden, och lägg sedan i de halvkokta moröterna och ugnsbaka ytterligare 10 minuter eller tills både pumpa och morötter är genomlagade. Pensla med honung och lägg över i en skål att svalna. 

Medan grönsakerna går i ugnen kan du göra dressingen. Stöt alla fasta ingredienser till en klibbig pasta i en stor mortel. Tillsätt de flytande ingredienserna och smaka av med salt och peppar. Kom ihåg att sardellerna och kaprisarna är salta.

När grönsakerna svalnat till rumstemperatur häller du över lite av kapris- och russindressingen och vänder runt tillsammans med en del av makadamianötterna och lite av örterna. Lägg upp i en serveringsskål, garnera med resterande makadamianötter, örter och lite mer dressing. Smula över fetaosten. Servera. 


Kommentarer

Populära inlägg