Jätterösti i ugn


Med en hungrig familj som väntar på mat är det inte alltid jag hinner ta fram systemkameran, men mobilen har jag alltid i närheten. 

På vardagarna är det full fart och det kan vara svårt att hinna med att få fram god mat på bordet. Då är det bra med såna här recept. Snabbt, enkelt och med råvaror man oftast har hemma. Självklart kommer receptet från Jamie Oliver, en av mina absoluta favoriter. Hans mat är snabb, rustik, enkel och god. Vad mer kan man begära? 

Det här receptet är hämtat ur boken "Laga smart med Jamie" som har underrubriken "Köp klokt, laga med omsorg, släng mindre". Verkligen en bok i tiden. Jamie Oliver har under flera år jobbat för att skolbarnen i Storbritannien ska få bättre skolmat och för att matindustrin ska ta sitt ansvar för folkets hälsa. Nu i veckan läste jag att de i Storbritannien inför "sockerskatt" för att styra människors inköp av mat mot livsmedel som inte innehåller så mycket socker. Jamie Oliver har varit en stark lobbyist för detta och firade såklart på sitt Instagram. Receptet är detaljerat med pocherade ägg, färsk spenat och fetaost, men jag tänker att så länge man har potatis, morot och ägg så kan man variera tillbehören ganska friskt. Några färska grönsaker till och det blir finfint. Jag stekte äggen för det gick snabbare och smidigare. Och jag hade bara en påse morötter och ärter i frysen, så det var de som fick hänga med. Fetaosten serverade jag bredvid pga allergi. Och eftersom familjen reagerat lite sådär på helvegetarisk mat så stöttade jag upp med lite prosciutto och rökt skinka, men de rörde knappt den alls. Det tog inte många minuter förrän maten var uppäten och alla var mätta och belåtna. Perfekt vardagsmat.

Vegetarisk jätterösti med förlorade ägg, spenat och ärter.

4 portioner
55 minuter

600 g potatis
3 stora morötter
½ tsk dijonsenap
½ citron
olivolja
100 g frysta ärter
100 g färsk babyspenat
4 stora ägg
50 g fetaost

Värm ugnen till 180 grader. Skala potatisen och morötterna och riv dem sedan grovt i en matberedare eller på ett rivjärn med behållare.Tillsätt en rejäl nypa salt, slunga och rör ihop det hela och låt stå 5 minuter. Under tiden blandar du senapen, en rejäl skvätt citronsaft och ett par skvättar olivolja med en liten nypa salt och peppar i en medelstor skål och ställer åt sidan.

Häll en riktigt rejäl skvätt olivolja i en stor skål och tillsätt en rejäl nypa peppar. Lite i taget presssar du sedan potatis- och morotsblandningen för att få bort överflödig salt vätska och öser ner i skålen. Slunga runt i oljan och pepparn tills det är väl blandat, och sprid sedan ut smeten jämt på en stor oljad bakplåt (ungefär 30x40 cm). Grädda i ungefär 35 minuter. Röstin ska vara gyllenbrun och ha riktigt knapriga kanter.

Under tiden blancherar du ärterna i en stor kastrull med saltat vatten, slevar upp dem i skålen med dressing och lägger spenaten överst. Strax innan röstin är klar knäcker du ner äggen i lätt sjudande vatten, pocherar dem efter behag och tar sedan försiktigt upp dem med en hålslev. 

Ta ut röstin ur ugnen, lägg äggen ovanpå. Rör snabbt ihop salladen så att den blir saftig och sprid ut den i små högar på röstin. Smula fetaost över och servera genom att ställa plåten mitt på bordet. Sedan är det bara för alla att hugga in.

Kommentarer

 1. Slunga? " slunga och rör ihop det hela " och "slunga runt i oljan"
  Hur gör man det?

  SvaraRadera
 2. Kockarna brukar ju kasta runt maten i stekpannan/bunken genom att knycka med handen mot sig i en uppåtgående cirkel (jisses vad svårt det var att förklara det i ord!) Men ta du en slev och rör runt. Eller händerna. Det viktiga är att det mesta av potatis-morotsblandningen får lite olja på sig så att det inte bränner fast.

  SvaraRadera
 3. Jag är rätt kass på att "slunga" så det är väl dags att börja öva!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg