Tunn oxfilé med vitlök, rosmarin och svamp


Carpaccio har jag hört talas om, men schiacciata var en ny bekantskap. Carpaccion är ju helt rått kött i tunna skivor. Schiacciata är också kött i tunna skivor, men som får gå in i het ugn en kort stund för att bli... ja mer varm än tillagad. Gott var det, ja jisses ja så gott! För att få till de där tunna, tunna skivorna så får man helt enkelt kavla köttet. Det kändes lite konstigt att stå och kavla kött, men tunt och platt blev det ju, precis som det var meningen.

Det här är mat med hög imponeringsfaktor fast det är så enkelt att göra. Och även om det är fint och dyrt kött så behöver man inte så många gram per person om man serverar det som förrätt. Vi åt det som huvudrätt men stannade vid 150 gram per person eftersom vi åt både förrätt och efterrätt utöver det här. Då blev vi behagligt mätta. 

Receptet är hämtat ur Jamie Olivers "Jamies Italien"

Schiacciata di manzo con aglio, rosmarino e funghi

4 portioner till förrätt eller 2 portioner som huvudrätt

500 g oxfilé, putsad och skuren i 1 cm tjocka skivor
Fin jungfruolivolja
ett par droppar tryffelolja (kan uteslutas)
2 kvistar rosmarin, bladen repade
1 vitlöksklyfta, skalad och tunt skivad
3 nävar ruccola
en rejäl näve blandade salladsblad
en näve fasta svampar som tex kantareller eller karljohan
balsamvinäger
havssalt och nymald svartpeppar
en bit hel parmesan

Sätt ugnen på högsta värmen. Köttet ska tillagas på det fat som det ska serveras på, så ta fram ett stort fat som tål att vara i ugn. (Jag tog en plåt med låga kanter som är snygg nog att ställa på bordet.) Gnid in fatet med olivolja eller tryffelolja. 

Gör iordning köttet genom att lägga en bit i taget antingen mellan två bitar plastfolie eller två plastpåsar och kavla det tunt. Biten ska bli ungefär fyra gånger så stor och en fjärdedel så tjock. Lägg varje utkavlad bit på fatet bredvid varandra, allt ska ligga i ett lager. Tar det plats kan det hänga ut över kanten lite, det gör inget. 

Lägg rosmarinbladen i en sil och häll över hett vatten så att oljan och smaken kommer igång. Lägg dem i en liten skål och häll över 3-4 msk olivolja och massera bladen för att få ut så mycket smak som möjligt. Rör ner vitlöken i rosmarinoljan och klappa in oljan jämnt på köttet. (Hit kan du förbereda och lägga över plastfolie och ställa i kylen.)

Gör en liten sallad. Riv ruccola och bladsallad i en stor skål. Skiva svampen så tunt som möjligt och lägg den i samma skål. 

Nu är det dags för tillagning. Det går fort. Se till att gästerna är på plats, redo att äta.

Ställ in köttet i den heta ugnen i 1-3 minuter. Det går olika fort i olika ugnar så håll koll! Köttet ska bara bli varmt, inte stekt. Häll lite balsamvinäger och olivolja, salt och peppar, på salladen, Rör runt. Ställ fram parmesanosten tillsammans med en osthyvel eller mandolin som hyvlar riktigt tunt.

Strö över lite flingsalt över köttet när det kommer ut och toppa med salladen. Servera genast. Var och en får ta åt sig av parmesanosten.

Mina kommentarer: Ja det kändes märkligt att kavla kött :) Jag lät det gå nästan 3 minuter och det var snudd på för mycket. Jag hittade bara portabellosvamp och den skar jag i tunna, tunna skivor med mandolinen och la på köttet och lät gå med in i ugnen. Det funkade finfint. Jag la över lite av salladen på köttet och serverade resten i sin skål.

Kommentarer

Populära inlägg