Focaccia - gott och lite snabbare


Focaccia, igen? Japp. Det finns många recept, många ganska tråkiga, mjöliga och halvtrötta. Mitt favoritrecept - Focaccia med rosmarin - ger ett fantastiskt bröd. Perfekt focaccia skulle man kunna säga. Men det receptet har långa jästider. Så jag försöker hitta nåt som blir gott på lite kortare tid. Den här gången blev det riktigt gott. Jag tog ett recept, slog ihop det med det gamla och simsalabim! Ett riktigt gott focaccia på lite kortare tid. Det viktiga är att inte ta för mycket mjöl och att köra degen läääänge i maskinen. Så här gjorde jag:


Focaccia

1 bröd

20 gram jäst
2 ½ dl vatten
ca 350 g vetemjöl special eller Manitoba cream
½ tsk salt

½ dl olivolja
5-8 vitlöksklyftor
rosmarin
flingsalt

Smula jästen i assistentens bunke och häll på bunken. Vispa tills jästen löst sig helt i vattnet. Sätt igång maskinen och häll i den största delen av mjölet. Låt gå på låg fart i 10 minuter. Ja det ska vara kladdigt. När maskinen fått bearbeta degen kommer glutenet igång och maskinen kan dra ut långa trådar av degen. Häll i saltet och öka hastigheten på maskinen. Kör 5 minuter till. Degen ska ha känslan av smält mozarella.

Lägg på ett lock och låt degen jäsa i 30 minuter

Lägg skalade vitlöksklyftor i en liten gryta och häll på olivolja. Låt koka upp och sänk sedan värmen till lägsta. Låt klyftorna långsamt mjukna i olivoljan. De ska bli mjuka men inte ta färg. Det tar 15-30 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna.

Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna, ca 20x30 cm, och häll i ca hälften av olivoljan på bakplåtspappret. Fös ner den jästa degen i långpannan och bred ut med oljiga fingrar. Låt jäsa i 30-45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader C.

Stoppa ner de mjukkokta vitlöksklyftorna lite här och där. Gör några hål med fingrarna  och häll över resten av olivojan från vitlökskoket. Den åker ner i hålen du gjorde och bildar små pölar av olja. Tryck ner rosmarin lite här och där och strö över flingsalt.

In med brödet i ugnen och grädda i 25-30 minuter. Håll koll så att det inte bränner. Lägg över ett bakplåtspapper i sådana fall.

Focaccia är godast samma dag som det bakas.Kommentarer

Populära inlägg