Våfflor till frukost


Om du vill skämma bort sommarlovslediga barn, dina sommargäster eller bara njuta själv kan jag tipsa dig om våfflor till frukost. Det tar inte så lång tid att vispa ihop smeten och ställa in i kylen. På morgonen är det bara att dra igång våffeljärnet och njuta av nygjorda våfflor. Ganska lyxigt faktiskt. 
De här våfflorna får smak av brynt smör och det är jäst i smeten vilket ger fluffiga våfflor.

Jag skriver in originalmängderna (am. cups) och översätter med hjälp av google här på sajten. Själv har jag köpt mått med amerikanska cups. Finns på Clas Ohlson för en billig peng  och är en god investering om du bakar mycket efter amerikanska recept.

Våfflor till frukost

6-8 portioner

3/4 cup (0,8 dl) osaltat smör
2 cups (4.75 dl) varm standardmjölk
½ cup (1.2 dl) buttermilk, vilket är kärnmjölk på svenska, Kan ersättas med filmjölk.
2 tsk socker
2 ½ tsk torrjäst
Drygt 1 tsk salt
2 cups (4.75 dl) vetemjöl
2 stora ägg
1/4 tsk bakpulver
lite olja att smörja våffeljärnet med

Smält smöret i en kastrull på mellanhög värme. Smöret ska först smälta och sedan brynas. det tar 5-8 minuter ungefär. Låt smöret få en gyllenbrun färg, men låt det inte brännas. Det doftar smörkola. 

Häll i mjölk i det varma smöret och häll i jästen. Låt stå i några minuter så att jästen vaknar till liv. 

Blanda resten av ingredienserna med smör-mjölk-jäst-blandningen i en bunke. Jag använde en 5 liters - det behövs lite utrymme för smeten att jäsa. Täck bunken med lock eller plastfolie och ställ i kylen att jäsa långsamt.

På morgonen sätter du igång våffeljärnet, tar ut smeten ur kylen och gräddar dina våfflor. Ät på en gång tillsammans med sylt, socker, smör, lönnsirap, grädde eller vad du nu är sugen på.

Mina kommentarer: Gör mjölkfria genom att använda havremjölk och havregrädde samt mjölkfritt margarin. Det blir inte samma kolasmak men gott ändå.


Kommentarer

Populära inlägg