Hemmagjord "Nutella"
Nutella är en läcker nötkräm att ha på smörgås eller i bakverk eller bara moffa i sig som den är direkt ur burken. Riktigt riktigt sött och gott. Sånt äter vi på semestern tillsammans med "semesterflingor" (Frosties eller Kalaspuffar) för att markera skillnaden mellan vardag och semester. Men Nutella innehåller mjölk och då kan delar av familjen inte njuta av den.

Jag älskar min iPhone och jag älskar alla appar man kan hitta där. Nu senast har jag hittat Steller, en app för att berätta en historia med bilder. Och japp - det finns recept där *tumme upp* Och det fanns ett recept, mycket vackert presenterat av TheSwedishChef, på hemmagjord "Nutella". (Ja jag vet att det är ett varumärke, men vad kallar man den där nötchokladkrämen annars så att alla förstår?) Ett recept utan mjölk. Ni fattar vilka möjligheter som öppnade sig nu va? Visserligen tål inte alla nötter i familjen, men i den äkta nutellan är de så bearbetade att de slinker ner i mindre portioner utan reaktioner. Så tillsammans med den här nutellan kan _alla_ avnjuta en nutellamacka nu och då på semestern. Lysande.

Vi rostade nötterna och slängde dem i mixern... och började misströsta. Det skulle ju bli en nötkräm? Lugn. Här måste man ha tålamod och en stark mixer. För den får gå länge innan nötterna låter sig övertalas att anta krämform. Men trägen vinner och vi gjorde high five när vi såg nöthacket övergå i läckert krämig konsistens. Nutella inom räckhåll liksom.

Den blev god. Riktigt god. Man kan säkert modifiera och förfina, och vi ska testa oss fram för varje batch vi gör. För det här kommer vi att göra igen. Och igen. Och igen.

Hemmagjord "Nutella"

Två små burkar

250 g hasselnötter
150 g choklad
1 tsk vaniljsocker
1 liten nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader C. Lägg hasselnötterna i en ugnsfast form eller panna och rosta i ca 10 minuter. De ska ta färg, det tunna bruna skalet ska börja spricka och det börjar dofta förföriskt gott. Passa noga så att du inte bränner dem.

Lägg de något avsvalnade nötterna i en ren kökshanduk och gnugga rejält. Då får du bort det tunna bruna skalet. Det är inte jättenoga att få bort precis allt, men det mesta ska bort.

Lägg nötterna i en mixer, lägg i vaniljsocker och kör. Länge. Det tar en stund innan de förvandlas till nötkräm.

Smält chokladen. Om du smälter i micro så kör i korta stötar om kanske 10 sek, rör om, kör 10 sek till. Då minskar man risken att bränna chokladen. Häll i chokladen och saltet i mixern och låt gå tills allt blandat sig. Smaka av. Mer vanilj? Mer salt? En gnutta socker eller kanske honung? Du bestämmer.

Häll över på väl rengjorda burkar. Klart. Glöm inte att slicka bunken.

Mina kommentarer: Vi valde mörk mjölkfri choklad som ni förstår. Men du kan ta mjölkchoklad om du vill. Eller blanda. Vi har vår nutella i kylen, för det är ju fett så det förslår. Ta fram burken en stund innan du ska äta så hinner den mjukna.Kommentarer

Populära inlägg