Glutenfri supergrötblandningVi fortsätter att testa glutenfri alternativ.och här är en fröblandning som blir en riktigt god morgongröt. Det är många ingredienser, men det går snabbt att blanda ihop och sedan har du gröt många morgnar framåt.

Receptet är amerikanskt och allting anges i cups. Om du ofta lagar efter amerikanska recept är det en bra idé att köpa en måttsats med cupmått. Det kostar inte många kronor på Clas Ohlson.

Amaranthfrön är nära släktingar till quinoa, och inte helt enkelt att få tag i har jag märkt. Min påse är av märket Biofood och du kan hitta återförsäljare på deras webbplats.

Man kan antingen koka gröten direkt på morgonen - en skopa fröblandning och vatten och koka i tjugo minuter. Men så mycket tid har du kanske inte på morgonen? Då kan du blötlägga en skopa fröblandning på kvällen, droppa i lite citron och ställa in i kylen. På morgonen tar du ut grytan från kylen, häller av blötläggningsvattnet, häller på nytt, ställer på spisen och kokar i tio minuter.  Och den varianten blir faktiskt godare tycker jag, så nu har jag ställt in en påminnelse i mobilen så att jag kommer ihåg att lägga grötblandningen i blöt.

Glutenfri supergrötblandning

1 sats

1 cup / 170 g boveteflingor
1 cup 200 g hirs
1 cup / 170 g quinoa
1 cup /190 g amaranthfrön
½ cup / 70 g solrosfrön
1/4 cup / 40 g chiafrön

Blanda alla ingredienser i en stor skål och rör om ordentligt. Häll över i en tättslutande burk.

För att äta gröt direkt på morgonen:
1/4 cup / 50 g supergrötblandning
1 cup / 250 ml vatten

Skölj av supergrötblandningen i en mycket finmaskig sil (annars rinner chiafröna iväg). Häll i en kastrull tillsammans med vattnet och koka i ca 20 minuter tills fröna är mjuka. Servera med mjölk och söta med det sötningsmedel du föredrar. Toppa med nötter, färsk frukt eller bär om du vill.

För att blötlägga kvällen innan:
1/4 cup / 50 g supergrötblandning
1 tsk syra, tex äppelcidervinäger eller färskpressad citronsaft
½ cup / 125 g vatten

Skölj av supergrötblandningen i en mycket finmaskig sil (annars rinner chiafröna iväg). Häll i en kastrull tillsammans med syra och vatten och ställ in i kylen.

På morgonen tar du ut kastrullen, häller av vattnet och häller på nytt, ½ cup / 125 ml vatten. Låt koka upp och koka i ca 10 minuter, tills fröna är mjuka. Servera med mjölk och söta med det sötningsmedel du föredrar. Toppa med nötter, färsk frukt eller bär om du vill.

Mina kommentarer:
Jag har bara testat färskpressad citronjuice och det blir väldigt gott. Jag kokar gröten med en liten nypa salt, jag tycker det förhöjer smaken.


Kommentarer

  1. Hej! Måste man inte skölja quinoan i hett vatten?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg