Bränd aubergine med tahini




Yotam Ottolenghis kända kokbok "Plenty" innehåller så många läckra recept, många vegetariska. Den här gången provade jag att göra en aubergineröra och den är riktigt god. Vi använde den som sås till zatharkryddad kyckling och saffransris med berberisbär. Men det går att använda den som dippsås, eller sås till fisk. Blandar du i gurka och tomat blir det en slags sallad.

Den här röran behöver göras i förväg. Det tar lite tid att dels grilla och dels låta auberginen rinna av.

Bränd aubergine med tahini

2-4 portioner

1 stor aubergine
70 g tahinipasta
½ dl vatten
2 tsk granatäppelsirap
1 msk citronsaft
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk hackad färsk persilja
frön från ½ granatäpple
lite olivolja att ringla över
salt och nymald svartpeppar

Valfritt
3 minigurkor (ca 180 g)
90 g körsbärstomater

Börja med att grilla auberginen. Sätt ugnen på grill på 250 grader. Dela auberginen på längden. lägg med snittytan neråt på en bakplåtsklädd plåt, gör några hack i skalet. Grilla i 30 min - en timme. Innanmätet ska vara mjukt. Gröp ur och låt rinna av i minst 30 minuter.

Hacka aubergineköttet grovt och lägg det i en medelstor skål. Blanda ner tahinipasta, vatten, granatäpplesirap, citronsaft, vitlök, persilja och lite salt och peppar. Rör ihop ordentligt. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vitlök, citronsaft eller sirap. Salladen ska ha en rejäl, lite sötsur smak.

Om du vill ha med gurka och tomat så skär varje gurka i 4 klyftor på längden och sedan varje klyfta i centimeterlånga bitar. Halvera tomaterna och rör ner alltihop i aubergineblandningen.

Lägg upp på fat, toppa med granatäpplefrön och ringla över lite olivolja.



Kommentarer

Populära inlägg