Couscous med grönsaker
På semestern har man inte kanske inte stort kök och ett välfyllt skafferi. Vi tillbringade en underbar vecka på Gotland och deltog i medeltidsveckan med allt det innebar. En av kvällarna skulle vi gå på tornérspel i eldars sken och samlades i trädgården vid vår lägenhet och åt före. Och vad skulle man bjuda på? Vi hittade många godsaker att lägga på grillen och till det ville jag göra nåt gott - som inte var potatis. Couscous! Snabbt, enkelt och gott. 

När man hyr en lägenhet eller stuga kan man inte ha hur många kryddor som helst med sig. Då funkar det fint med färdiga kryddblandningar. Vanligtvis föredrar jag rena kryddor så att jag kan blanda efter eget tycke och smak, men på resa är det praktiskt med färdiga blandningar.

Detta är mer av en receptskiss. Jag gjorde lite som Kajsa Warg och tog vad jag hade. Och det blev riktigt gott. Du kan såklart ändra efter dina smaklökar - andra grönsaker, andra kryddor.


Couscous med grönsaker

6-8 portioner beroende på hur hungriga gästerna är

4 dl couscous plus buljong att koka i
1 stor zucchini
1 stor aubergine
1 knippe färsk lök med blast
2-3 tomater
1 vitlöksklyfta, finhackad
olivolja att steka i
salt och peppar

Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg på en skärbräda och salta. Låt stå ca 15 minuter. Då börjar det komma vätska ur grönsaken. Torka av med hushållspapper och skär i centimeterstora tärningar. Eller större om du vill ha det mer rustikt.

Skär av blasten på löken (spara fina bitar) och ta bort ev fult yttre skal. Låt koka ca 5 minuter. Häll av vattnet och låt svalna något innan du delar lökarna i mindre bitar. Små lökar delade jag bara på hälften. 

Skär zucchinin i centimeterstora tärningar. Skär tomaterna i klyftor. Skär lite av lökblasten i tunna ringar.

Koka couscousen efter anvisningarna på förpackningen. Jag kokar alltid i buljong då det ger god smak. Det tar inte lång tid. Låt couscousen stå under lock och vänta på grönsakerna. 

Hetta upp en panna och häll i olivolja. Stek auberginen långsamt. Auberginen ska vara ordentligt genomstekt för att bli god och tyvärr "äter" den fett för att bli mjuk och gyllenbrun. Lägg i en stor beredningsskål.

Stek sedan lök, vitlök och zucchini på samma sätt. De ska vara genomstekta och gyllene utan att bli mjuka och slafsiga. Lägg i beredningsskålen efterhand.

Häll på någon matsked olivolja på couscousen och fluffa upp den med en gaffel. Häll couscousen över grönsakerna och rör om. Krydda med Macchia, salt och peppar. Lägg upp couscous med grönsaker på ett uppläggningsfat.

Stek tomaterna helt snabbt. Lägg tomaterna på couscosen, strö över lite flingsalt och piffa med hackad lökblast. Servera varmt eller ljummet till grillat.Kommentarer

Populära inlägg