Kyckling med kikärter och harissa



Enkelt, snabbt och gott - det är ju mirakelkuren för trötta vardagskvällar. Den här rätten gjorde jag faktiskt en sen kväll under sommarlovet när vi varit på bio. Vi var trötta och hungriga, och det gick ganska snabbt att svänga ihop. Tillsammans med lite couscous mättade det bra.

Harissa är en kryddblandning som finns tex i Kockens sortiment. I originalreceptet på Bonappetit.com pratar de om "harissa paste", men Kockens är mer som en torr kryddblandning. Jag tog kanske 1-2 tsk av den och då föll det i barnens smak.

Kyckling med kikärter och harissa

4 portioner

8 kycklinglår med ben
1 msk olivolja
salt och peppar
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk tomatpuré
1 burk kokta kikärter
1½ dl kycklingbuljong
harissa
persilja och citron till garnering

Sätt ugnen på 220 grader C.

Stek kycklinglåren i olivoljan så att skinnet blir gyllenbrunt. Gör det i en gryta eller stekpanna som kan gå med i ugnen sedan. Ta ut kycklingen, som ju inte är färdigstekt, och lägg på en tallrik. I matfettet som är kvar, stek lök, vitlök, tomatpuré och harissa på medelstark värme i någon minut så att löken mjuknar något. Häll på kycklingbuljongen och rör om. Lägg ner kycklingbitarna med den gyllene skinnsidan uppåt. Såsen ska inte täcka kycklingen. Häll i de avrunna kikärtorna och rör ner dem i mellanrummen ner i såsen.

Ta hela grytan och ställ in den i ugnen. Låt gå 20-25 minuter till kycklingen är färdig. Strö över hackad persilja och lägg på citronklyftor. Servera med ett gott bröd eller lite couscous.


Kommentarer

  1. Härligt att du är tillbaka! Harissa paste ser ut som tomatpuré. Finns i stora glasburkar som inte tar slut innan de blir förstörda :-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg