Näsdukspasta med pesto alla genoveseBarnen och jag har börjat titta på Masterchef Australia, som utstrålar värme, omtanke och äkta matglädje. Domarkockarna delar generöst med sig av sina bästa tips utan att sätta sig på höga hästar. I den australiensiska serien är vissa avsnitt vikta åt "master class", dvs ren matlagningsundervisning. Domarkockarna lagar rätter på vissa teman och bara sprutar ur sig en massa härligt matnördigt vetande. Och så lagar de mat som ser fantastiskt god ut. 

Det bästa är att alla recepten sedan finns ute på deras webbsida, så det är bara att sätta igång och laga. Så då gjorde jag det.

Den här rätten heter i original "Silk handkerchief pasta with Pesto alla Genovese". De där "näsdukarna" är tunna, tunna pastaark, som kokas väldigt kort och vänds ner i en färsk pesto. Det kan ju inte bli annat än bra. Fast... min pastamaskin kunde inte göra arken så tunna som de gjorde i programmet. De fick koka lite längre. Sedan klantade jag mig lite med peston som blev för tunn. Nåja, det blev gott i alla fall. Fantastiskt gott! 

Näsdukspasta med pesto alla genovese

4 portioner

Pasta
2 ägg
1 tsk olivolja
40 g salt

Pesto
1 stor bunt småbladig basilika, enbart bladen (spara några till garnering)
10 g salt. gärna flingsalt
40 g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
80 g pecorino- eller parmesanost, finriven
100 ml olivolja
1 tsk grekisk yoghurt

Börja med pastan. Lägg mjölet i en skål eller på en arbetsbänk och gör en grop i mitten. Knäck äggen och lägg i mjölhålan och börja blanda äggen med mjölet. Knåda ihop till en smidig deg som inte kletar. Dela pastan i fyra delar. Börja köra en av delarna i pastamaskinen på bredaste läget. Minska gradvis till tunnaste, ca 1 mm tjock. Mjöla degen lätt mellan varje gång. Dra isär till ca 15 cm långa bitar och lägg på en ren handduk. Mjöla lätt så att degarken inte klibbar ihop.

Lägg basilikablad och salt i en mortel och mortla tills bladen blivit till en grön massa. Häll i pinjenötter och hela skalade vitlöksklyftor och fortsätt mortla till en massa. Rör ner den finrivna osten och häll på olivoljan lite i taget och rör ihop till en jämn pesto. Tillsätt yoghurten och rör runt.

Koka upp 4 liter vatten. Salta rejält - han hade som minnesregel att man skulle ha 10 g salt per liter vatten, vilket gör 40 gram här. Häll också i lite olivolja, som hindrar de tunna pastaarken från att kleta ihop. Lägg i pastaarken, ett i taget och rör runt. Koka i ca 1 minut tills de är al dente.

Värm peston försiktigt i en vid panna och rör ner ungefär 3/4 dl av det varma pastavattnet för att göra peston lite lösare. Lyft upp de tunna pastaarken ur kokvattnet och lägg dem i den uppvärmda peston. Rör om så att de blir täckta med peston. 

Lägg upp på fat och garnera med lite riven ost, några pinjenötter och färska basilikablad. Avnjut genast.

Mina kommentarer: Ja det här är inte precis en rätt för vår allergiska familj. Om vi ska allergisanera den här rätten blir det inte mycket kvar *s* så det får bli en rätt att avnjuta när de andra inte är hemma. Pinjenötterna går att ersätta med solrosfrön - men osten sätter smak och kan inte ersättas. Yoghurten kan man säkert utesluta.


Kommentarer

  1. Men det ska väl inte vara yoghurt i pesto heller ;-) Själv gör jag pesto på "fri hand" regelbundet. Bara mixar lite basilika, nötter (pinje eller val-) med riven parmensan, vitlök och olivolja. Och så lite salt. Mina döttrar har det gärna på mackorna. och på pasta förstås. Finns alltid pesto i en burk i kylen. Håller bra gör den också.

    SvaraRadera
  2. Nej inte brukar det vara yoghurt i pesto. Men detta recept är från en nestor inom italiensk matlagning som visade deltagarna i Masterchef Australia hur man gjorde, och det såg gott ut, så - varför inte? Rigida regler om "hur det ska vara" för inte kokkonsten framåt.:)

    SvaraRadera
  3. Nä... Men så kreativ tänker jag inte vara att jag "förstör" pesto med yoghurt ;-)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg