Ingefärskakor med baconsmak


Visst låter det galet? Huvudlöst galet. Kakor bakade med bacon? Hurdå? Jo, när du steker bacon blir det väldigt mycket fett över i pannan, eller hur? Det ska du inte hälla ut i avloppet. Det ska du låta svalna och sedan slänga i soporna. Eller ännu hellre - baka kakor på! Det går utmärkt att ha en skål i kylen i ganska många veckor och hälla på baconfettet för varje gång du steker bacon. När du har tillräckligt med fett kvar svänger du ihop ett gäng såna här. 

Snygga blir de. Och goda! Och lite roliga att bjuda på tillsammans med frågan "kan du gissa den hemliga ingrediensen?" Dem jag frågat hittills har inte kunnat pricka den - men sedan, när de väl vet vad det är känner de baconets sälta och lätta rökighet så tydligt att de undrar hur de kunde missa den.

Så - börja spara ditt baconfett. När du har fått ihop knappt 2 dl fett är det bara att köra på!

Ingefärskakor med baconsmak

ca 30 kakor

1.8 dl fett från när du stekt bacon
1.2 dl strösocker, plus mer till utbakningen
1.2 dl farin eller muscovadosocker
4 msk melassirap eller cane syrup (finns i dansukkers sortiment)
1 stort ägg
4.75 dl vetemjöl
1.5 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 tsk mald ingefära
0.5 tsk mald kryddpeppar
0.5 tsk malen kanel

Blanda ihop alla ingredienser till en jämn ganska stadig deg. Går säkert att göra i matberedare som man gör med pajdeg. Jag använde elvisp och det gick också bra. Lägg degen i plastfolie eller en plastpåse och lägg in i kylen i minst ett par timmar och upp till två dygn.

Sätt ugnen på 175 grader C. Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar. Häll ca 4 msk strösocker i en liten skål. Ta ut degen ur kylen och ta en bit deg, lite drygt 1 tsk åt gången, rulla till en boll, rulla runt i sockerskålen och lägg på en plåt. Upprepa tills degen är slut. Lägg bollarna med ganska stort mellanrum, för de flyter ut till kakor i ugnen. 

Baka i ugn ca 10-12 minuter. De ska bli ganska mörka i färgen. Lägg på galler och låt svalna innan du äter. Om du kan hålla dig :)
Kommentarer

Populära inlägg